Računalništvo, telefonija
16.03.2011 15:19

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu se poslavlja od žepnih računalnikov

Je podjetje Dell obupalo nad slabo prodajo računalnikov s prednameščim operacijskim sistemom Ubuntu.
Je podjetje Dell obupalo nad slabo prodajo računalnikov s prednameščim operacijskim sistemom Ubuntu.

Ubuntu je brezplačen operacijski sistem. Ta postaja vse boj priljubljen med računalničarji, ki prisegajo na odprtokodne in brezplačne rešitve. Ker ti računalničarji množično posegajo po žepnih računalnikih, so programerji zanje v letu 2008 pripravili posebno različico sistema Ubuntu. Šlo je za različico Netbook Remix, ki je bila prilagojena delovanju naprav z Intelovimi procesorji Atom in zasloni z nizko ločljivostjo.

Čeprav je Ubuntu Netbook Remix med uporabniki žepnih računalnikov zelo priljubljen, so se vodilni organizacije Canonical odločili, da povsem opustijo njegov nadaljnji razvoj. To pomeni, da prihajajoča različica operacijskega sistema Ubuntu 11.04Natty Narwhal” ne bo prilagojena za uporabo na zaslonih z majhnimi diagonalami in nizkimi ločljivostmi. Glavni razlog za to odločitev tiči v tem, da želi Canonical vse svoje moči preusmeriti le v razvoj različic, namenjenih osebnim in prenosnim računalnikom ter strežnikom.

Ker različica Ubuntu Netbook Remix ne bo več na voljo za prenos, bo prihajajoča različica operacijskega sistema Ubuntu 11.04Natty Narwhal” po vsej verjetnosti opremljena z grafičnim vmesnikom Unity. Ta se lahko pobaha z všečnimi ikonami, ki pripomorejo k enostavnejši rabi naprednih funkcij operacijskega sistema. Pri tem velja le še omeniti, da bo operacijski sistem Ubuntu 11.04Natty Narwhal” na voljo za prenos že konec aprila.


Prijavi napako v članku