Računalništvo, telefonija
13.09.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Uber v drugem valu odpuščanja pomahal v slovo več kot 400 zaposlenim

Uber v drugem valu odpuščanja pomahal v slovo več kot 400 zaposlenim
Uber v drugem valu odpuščanja pomahal v slovo več kot 400 zaposlenim

Uber že drugič letos masovno odpuščal, tokrat na vrsti “produktneži” in inženirji. Na seznamu se je znašlo kar 435 zaposlenih, ki so bili del pomembnih ekip v podjetju. Okrog 170 zaposlenih je bilo odpuščenih iz oddelkov raznih produktov, medtem ko jih je bilo kar 265 inženirjev. Uberjev predstavnik za odnose z javnostmi je za Business Insider potrdil novico o odpuščanju, TechCrunch pa je k temu še dodal, da to ni zadnji takšen val odpuščanja, ki ga Uber načrtuje. Uber bi naj s to potezo, torej z odpuščanjem velikega števila zaposlenih, želel povečati učinkovitost poslovanja v zdaj že desetletje starem podjetju.

V zadnjem času se vedno več govori o agilnem poslovanju podjetij in to je eden ciljev Uberja. Da ostane konkurenčen z agilnimi metodami dela. “S temi spremembami si želimo na novo postaviti in izboljšati načine poslovanja na dnevni ravni. Zavedamo se, da to pomeni grobo prioritiziranje, vendar stojimo za svojimi odločitvami in še naprej stremimo k visoko zastavljenim ciljem”, je povedal predstavnik Uberja. “Dobro vemo, kaj pomenijo naše odločitve za tiste, ki se jih neposredno dotikajo, vendar verjamemo, da na dolgi rok to pomeni veliko močnejšo tehnično organizacijo. S tem želimo in verjamemo, da lahko dosežemo napredek in z napredkom vemo, da bomo ponovno lahko zaposlovali največje talente na svetu”, je še dodal Uberjev predstavnik za odnose z javnostmi.

Odpuščanja, ki so se zgodila v torek, so naslednja velika kadrovska poteza Uberja po tem, ko se je odločil, da zamrzne možnost zaposlovanja v nekaterih oddelkih po ZDA. Poleg logičnih vzrokov odpuščanja – zniževanje stroškov in povečevanje profitabilnosti – je posledično glavni razlog, zakaj Uber v zadnjem času izvaja tako hipne ukrepe ta, ker enostavno mora zadovoljiti ne najbolj zadovoljne investitorje.

Večina odpuščenih zaposlenih v tem drugem valu je bila v ZDA, TechCrunch pa je poročal še o odpuščanju 15% zaposlenih v Aziji in Evropi. Velika podjetja v ZDA morajo pred tovrstnimi masovnimi odpuščanji izpolniti WARN, dokument, v katerem opozarjajo na dogajanje v svojem podjetju. Uber je ta teden izpolnil dokument in tako dal jasno sporočilo vsem zaposlenim, ki so bili do tega trenutka zadovoljni s svojim delovnim mestom.

Živčni inženirji so avgusta letos za Business Insider potrdili, da jih je strah, da bi lahko bili ravno oni naslednji, o katerih Uber razmišlja pri odpuščanju. Poleg odpuščanja zaposlenih se je Uber poslužil še nekaterih drugih varčevalnih ukrepov. Med njimi najdemo nekaj manjših, kot je recimo prepoved deljenja tradicionalnih balonov, ki so jih prejeli zaposleni ob delovnih obletnicah, do bolj resnih varčevalnih ukrepov, kot je zmanjševanje števila službenih poti itd.

Poleg vseh teh varčevalnih ukrepov, ki smo jih našteli, Uber pripravlja nove investicije, ki bodo podjetje še močneje pozicionirale izven meja Silicijeve doline. Ravno ta teden so objavili načrte glede investicij v nove poslovne prostore v Chicagu, vredne 200 milijonov ameriških dolarjev. Prav tako pa načrtujejo tudi nove poslovne objekte v Dallasu, kjer naj bi svoje nove pisarne dobila oddelek prodaje in ravnanja s človeškimi viri.

Vrednost delnice Uberja je v torek zrasla za 3,3%, vendar še vedno ostaja več kot 20% pod začetno ceno, ki je sledila letošnjemu IPO-ju.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več