Računalništvo, telefonija
23.12.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Tudi Rdeči noski so preklopili na Zoom

.. Dela bolnišničnih klovnov si ne predstavljamo brez pristnega stika. Njihovi obiski bolnišničnih sob in domov za starejše so že vrsto let nepogrešljivi. Zaradi pandemije koronavirusa pa so se morali tudi v Društvu Rdeči noski digitalizirati ..
Tudi Rdeči noski so preklopili na Zoom
Tudi Rdeči noski so preklopili na Zoom

Že pred virusom Covid-19 so v Društvu Rdeči noski z individualnim pristopom vedno našli način, ki najbolj ustreza željam in potrebam tistih, ki so jih obiskovali in jih razveseljevali. Zdaj pa so se morali čez noč dodatno prilagoditi, saj so ostali za zaprtimi vrati ustanov, ki so jih vsa ta leta obiskovali. A prav zaradi vseh možnosti, ki jih nudi moderna tehnologija, so ostali aktivni in so še vedno oziroma ponovno v polnem zagonu. O tem smo govorili z ustanoviteljico in klovneso Društva Rdeči noski, Evo Š. Maurer.

Tehnologija kar naenkrat igra pomembno vlogo pri vašem delu. Na kakšen način?

Ko smo obstali pred zaprtimi vrati zdravstvenih in drugih ustanov, nismo imeli kaj veliko manevrskega prostora – svoje obiske smo morali prilagoditi. Preko začetnega obdobja poskusov – kot je na primer oddajanje v živo na Facebooku in izdelave kratkih filmčkov, smo prišli do zdajšnjega dela.

Kot aplikacija, ki nam nudi vse, kar potrebujemo, se je najbolje izkazal Zoom in ga tudi najpogosteje uporabljamo ob boku Messengerju, kdaj pa kdaj se oglasimo tudi po Viberju ali Skypu. Vsak od nas si je doma uredil »mini studio«, kar pomeni predvsem, da si je priskrbel primerno ozadje, dovolj svetlobe in mir. Tudi letošnja nacionalna delavnica Društva Rdeči noski, ki je potekala na daljavo, je bila usmerjena v principe digitalnega dela klovna.

Kako konkretno poteka vaše delo na daljavo?

S starši ali osebjem zdravstvene ali druge ustanove se dogovorimo za obisk, na katerem se prek zaslona klovni srečujemo z otroki. V programu hkrati sodelujeta dva klovna. Pri sebi si uredita prostor, primeren za delo od doma, in si pripravita različne rekvizite. Prek računalnika lahko obiščemo največ tri otroke oziroma eno družino hkrati, zato pa več zapovrstjo.

Prek zaslona je potrebno vse skupaj upočasniti in se dobro zavedati, kje se nahaja pozornost otroka ter skrbeti za takšno vključevanje, ki mu bo dajalo občutek varnosti. Le tako bo lahko sodeloval in se igral z nami. Novo področje dela je izredno zanimivo in predstavlja svojevrsten izziv. Otroška domišljija in igrivost pa ne poznata meja.

Kako poteka predstava Pester orkester?

Odkar so šole za otroke z motnjo v duševnem razvoju zaprte, nas učiteljice povežejo z družinami, ki so doma. Pogosto so to družine z več otroki in so potem na predstavi prisotni vsi. Z njimi se torej povežemo prek Zooma. V predstavi v živo so nastopali trije klovni, zdaj nastopata dva, tretji pa je tehnik, ki skrbi, da vse teče gladko. Predstava temelji na glasbi, dotiku in je interaktivna. V družini vnaprej pripravijo dogovorjene rekvizite, ki so del predstave in v določenem trenutku si jih podajamo prek zaslona. Znotraj strukture predstave se prilagajamo otroku oziroma dinamiki družine. Včasih je bolj klovnovsko divja, drugič klovnovsko poetična. Traja pa približno 25 minut.

Programov, ki jih izvajate, je veliko. Bi še katerega izpostavili?

Posebej bi izpostavila program Dežurni klovn. Tudi ta program smo preselili na splet in ga v dogovoru z osebjem izvajamo na daljavo. Konkretno – smo v sobi oddelka za alergologijo, kjer otroci in mladostniki štiri dni zapovrstjo prejemajo injekcije, da ustvarijo protitelesa. Klovni smo zraven – zdaj prek zaslona, in sicer v času, ko skupina čaka na injekcijo in še dvajset minut po prejeti injekciji, ko ostanejo v skupnem prostoru na opazovanju.

Večina rednih programov Društva Rdeči noski se je torej v teh časih preselila na splet in na zrak – tako otroke in najstnike, ki so v bolnišnicah, zdravstvenih ustanovah ali pa se zdravijo doma, obiskujemo virtualno ali pa pridemo pod okna in balkone. Tudi stanovalce domov za starejše obiskujemo v parkih, pod balkoni in okni pa tudi virtualno.

Z vami pa želimo deliti naše odkritje. Ko smo Rdeči noski prešteli vse obiske, ki smo jih v zadnjih mesecih opravili, smo prišli do pomembnega zaključka, tako rekoč do znanstvenega odkritja. Namreč, ne glede na razdaljo, ovire iz stekla, opeke ali tekočih kristalov, lahko z gotovostjo trdimo, da obstaja zakon prepustnosti. Ta zakon omogoča vsesmerno prepuščanje naklonjenosti, radosti, pesmi, dobre volje in smeha, poleg tega pa ima tudi prisrčen stranski efekt, da nas kljub razdaljam zbližuje.

Več o programih Društva Rdeči noski si oglejte na spletni strani: www.rdecinoski.org. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več