Računalništvo, telefonija
01.12.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

Tudi multinacionake potrebujejo spremembe

.. Tudi multinacionalke, kakršna je Oracle, potrebujejo svež veter v svojih jadrih, saj se tako lažje in bolj uspešno spoprimejo z izzivi prihodnosti ..
Julij Božič, direktor Oracla v Sloveniji
Julij Božič, direktor Oracla v Sloveniji

V začetku oktobra je stolček direktorja Oracla v Sloveniji zasedel Julij Božič. Bil je soustanovitelj ABC pospeševalnika, tako da je v zadnjih letih veliko sodeloval z zagonskimi podjetji, pa tudi z ostalimi, ki so želeli v svoja okolja vključiti nove poslovne modele. Sam je prepričan, da je tak pristop pravilen tudi v multinacionalkah. Torej tudi v Oraclu.

Z njim smo se pogovarjali o njegovi viziji, položaju Oracla in njegovih priložnostih ter izzivih za prihodnost, pa tudi, kakšne priložnosti za poslovno preobrazbo prinaša Oraclov oblak slovenskim podjetjem.

Kakšna je vaša vizija razvoja Oracla v Sloveniji, s katero ste prepričali nove delodajalce?

Prepričal sem jih s tem, da je potrebno zadeve pogledati še s kakšnega drugega vidika. V zadnjih letih sem veliko sodeloval s startupi (preko ABC pospeševalnika), pa tudi s podjetji, ki so želela spremembo v kulturi in iskanju novih poslovnih modelov v svoja okolja ter se repozicionirati na trgu. Ker se svet hitro spreminja, je potrebna sprememba tudi v multinacionalkah, kot je Oracle. Seveda vse v okviru korporativnih okvirjev. Moja vizija gre v smeri ekosistema partnerskih podjetij, ki bodo gradila na fokusnih tehnoloških segmentih, v smeri promocije uspešnih lokalnih zgodb iz Slovenije v regijo in v smeri krepitve ekipe.

Kam se danes pozicionira Oracle?

Dandanes velikokrat slišimo, da so podatki novodobna nafta in da bodo v svetu uspela podjetja, ki bodo znala izkoristiti potencial svojih podatkov. Oracle je že od svojih začetkov znan po izjemni bazi podatkov, ki jo uspešno nadgrajuje skozi čas in ji dodaja vse najnovejše funkcionalnosti, kot npr. Blockchain, analitika, umetna inteligenca. Smo edini ponudnik na svetu z Avtonomno bazo, avtonomnim operacijskim sistemom in se pomikamo proti avtonomnemu oblaku.

Oracle je podjetje, ki skrbi za vaše podatke, da so varno shranjeni ter omogoča, da z njimi pridete do nove dodane vrednosti tako v oblaku kot na lokaciji (on prem).

Kako ocenjujete trenutni položaj Oracla na slovenskem trgu in kje vidite največje priložnosti, ki jih lahko izkoristite?

Največjo priložnost vidim v zelo močnem ekosistemu uporabnikov Oracle tehnologij. S skupnimi dogodki in izobraževanji lahko Oraclove tehnološke rešitve približamo marsikateremu novemu uporabniku. Druga velika priložnost je letošnja nova objava nudenja brezplačne uporabe oblačnih storitev za pilotne projekte in prototipe, in to ne samo preko programov za Univerze, temveč tudi razvojnikom in nasploh vsem podjetjem.

Kako se slovenska podjetja odzivajo na Oraclove nove pristope, kot so vpeljava strojnega učenja in umetne inteligence v upravljanje podatkovnih baz?

Tehnologijo imamo izjemno, še več energije pa moramo nameniti celovitemu pristopu do strank, planiranju pilotskih projektov z našimi strankami ter pri tem izkoristiti naše razvojne in cloud centre po svetu.

Kakšne priložnosti za poslovno preobrazbo prinaša Oraclov oblak slovenskim podjetjem – kako namerava Oracle svoj oblak še bolj približati slovenskim strankam?

Po nekaterih napovedih bo do leta 2025 kar 80 odstotkov vseh IT storitev v oblaku. Podobno kot na svetovnem nivoju, smo v Oracle Slovenija močno fokusirani na prodajo oblačnih storitev, kjer ugotavljamo, da slovenska podjetja vedno bolj razmišljajo o prehodu. Nekatera podjetja so v fazi testiranja, imamo pa tudi kar nekaj podjetij, ki so v oblak že prešla. Za podjetja, ki si želijo imeti infrastrukturo še vedno pri sebi, pa je tukaj t.i. hibridni oblak, ki omogoča povezavo in upravljanje fizičnih naprav na lokaciji stranke preko naših oblačnih (cloud) centrov. Sistemi, kjer smo zelo uspešni in po prodaji sistemov na prebivalca med nekaj vodilnimi državami na svetu, so sistemi Exadata, ki omogočajo konsolidacijo IT okolja. In kot že prej omenjeno, jih podjetja lahko imajo pri sebi ali pa v enem od naših oblačnih centrov v Evropi. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več