Računalništvo, telefonija
05.01.2019 12:50

Deli z drugimi:

Share

Tudi brskalnik Google Chrome ima svojo “temno plat”

Temni način uporabe spletnega brskalnika Google Chrome bo privzeto omogočen že v sredini marca.
Temni način uporabe spletnega brskalnika Google Chrome bo privzeto omogočen že v sredini marca.

Pri podjetju Google so nedavno razkrili, da je avtonomija delovanja pri uporabni temnega načina oziroma Dark Mode pri mobilni aplikaciji YouTube precej daljša kot v primeru uporabe klasičnega belega namizja (http://bit.ly/2Farq2k). Poraba energije v temnem načinu je lahko namreč do kar zavidljivih 43 odstotkov nižja kot v običajnem načinu. Zato ne preseneča, da podjetje Google razmišlja o uvedbi temnega načina delovanja tudi za spletni brskalnik Chrome, saj ta trenutno rab precej več električne energije kot konkurenčni brskalnik Microsoft Edge, kar se seveda odraža v krajši avtonomiji delovanja prenosnih računalnikov, kar mu seveda ne more biti v ponos.

Programerji podjetja Google so polni temni način delovanja vključili v zgodnjo poskusno različico spletnega brskalnika Chrome različice 73, ki je na voljo tako za operacijski sistem Windows kot macOS. Temni način delovanja pri spletnem brskalniku Google Chrome lahko sicer že sedaj vključimo z načinom zasebnega brskanja, vendar se pri tem načinu potemni zgolj glavno okno spletnega brskalnika, medtem ko meni ostane nespremenjen. Novost bo privzeto vključena šele v končni različici spletnega brskalnika Google Chrome 73, ki bo na voljo za prenos po vsej verjetnosti v sredini meseca marca.

Na to, ali bo temelji način delovanja izboljšal energijsko porabo spletnega brskalnika Google Chrome, bo treba še nekoliko počakati. Ta možnost pa se bo skoraj zagotovo prikupila vsem, ki prisegajo na načno delo z osebnim računalnikom.


Prijavi napako v članku