Računalništvo, telefonija
30.09.2020 06:07

Deli z drugimi:

Share

Tu je trdi disk kapacitete 18 TB!

Tu je trdi disk kapacitete 18 TB!
Tu je trdi disk kapacitete 18 TB!

Ker prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, je podjetje Seagate najavilo prvi trdi disk, na katerega je mogoče shraniti kar 18 terabajtov podatkov. Visoko kapaciteto je inženirjem seveda uspelo doseči z uporabo tehnologije PMR (Perpendicular Magnetic Recording), ki se uporablja tudi za izdelavo klasičnih trdih diskov. Da bo novost odpornejša na zunanje temperature, da se bo manj segrevala in da bo porabila manj električne energije (do polovice v stanju pripravljenosti v primerjavi s klasičnimi rešitvami), je novi trdi disk Exos X18 podjetja Seagate seveda polnjen s helijem.

Trdi disk Seagate Exos X18 kapacitete 18 terabajtov je seveda primeren predvsem za podjetja, saj mu proizvajalec jamči življenjsko dobo 2,5 milijona ur (okoli 285 let), garancijska doba pa znaša pet let. Novost podpira podatkovni vodili SATA 6Gb/s oziroma SAS 12Gb/s, pri čemer najvišja hitrost zapisa znašala 170 megabajtov na sekundo, hitrost branja pa 270 megabajtov na sekundo. Trdi disk Seagate Exos X18 uporablja 256 megabajtov predpomnilnika, zato mu bo le stežka zmanjkalo sape.

Prostoren trdi disk Seagate Exos X18 je tudi nadvse varčen z električno energijo. Različica s podatkovnim vmesnikom sta namreč v stanju pripravljenosti porabi le 5,3 vata električne energije oziroma 6,4 vata pri pisanju in 9,4 vata pri branju. Nizko porabo električne energije pa novincu zagotavljajo tehnologiji PowerBalance in PowerChoice. Prostoren trdi disk Seagate Exos X18 seveda ni poceni, saj je zanj v Združenih državah Amerike treba odšteti kar preračunanih 483 evrov.


Prijavi napako v članku