Računalništvo, telefonija
16.03.2020 07:46
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

TSMC napovedal revolucijo s 3-nanometrskim proizvodnim procesom

Procesorji s 3-nanometrsko tehnologijo bodo na voljo še v teku naslednjega leta.
Procesorji s 3-nanometrsko tehnologijo bodo na voljo še v teku naslednjega leta.

Podjetje TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je ključno za številne elektronske naprave, ki jih uporabljamo na vsakem koraku. To namreč izdeluje mobilne procesorje za nekatera od največjih imen na področju pametnih mobilnih telefonov, med njimi tudi Apple. Zato nas bo zagotovo razveselila novica, da bo podjetje TSMC v razvoj novih procesorskih tehnologij v letošnjem letu vložilo kar preračunanih 14 milijard evrov kapitala.

Svež kapital bo vložen v proizvodne procese, ki vključujejo 7-nanometrsko, 5-nanometrsko in 3-nanometrsko tehnologijo. Za nas potrošnike je seveda zanimiva predvsem slednja, saj nam bo prinesla kar nekaj novosti. Med njimi bodo seveda najbolj izstopali mobilni procesorji, ki bodo s pomočjo 3-nanometrske tehnologije postali hitrejši, zmogljivejši in manjši ter se bodo pri delovanju manj segrevali, saj bodo pri polni obremenitvi porabili precej manj moči. To bo posledično seveda pomenilo daljše delovanje oziroma avtonomijo naših mobilnih naprav.

Mobilni procesorji izdelani s pomočjo 3-nanometrske tehnologije naj bi v primerjavi s 7-nanometrskimi procesorji namreč porabili kar 45 odstotkov manj električne energije, kar naj bi podaljšalo avtonomijo mobilnih naprav za kar polovico. Zmogljivost tovrstnih naprav pa naj bi se povečala za okoli 35 odstotkov. Poznavalci ocenjujejo, da naj bi se množična proizvodnja tovrstnih mobilnih procesorjev lahko pričela že tekom naslednjega leta.


Prijavi napako v članku