Triki in nasveti
05.08.2012 08:17
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabne bližnjice za spletne brskalnike

Chrome je trenutno najbolj priljubljen spletni brskalnik.
Chrome je trenutno najbolj priljubljen spletni brskalnik.

Za spletne brskalnike obstajajo številne bližnjice na tipkovnici, ki nam omogočajo, da do določenih funkcionalnosti pridemo na drugačen in v nekaterih primerih precej hitrejši način kot z miško. Za spletne brskalnike obstaja ogromno bližnjic na tipkovnici, mi pa vam bomo na kratko predstavili le nekatere izmed bolj uporabnih. Bližnjice preverjeno delujejo v brskalnikih Chrome, Mozilla ter Internet Explorer.

Uporabniki interneta imamo ponavadi sočasno odprtih več zavihkov v brskalniku. Če se želimo med zavihki premikati s pomočjo tipkovnice, potem to lahko storimo s kombinacijo tipk Ctrl – Tab ter Ctrl – Shift – Tab. Pri prvi navedeni kombinaciji se premikanje med zavihki izvaja iz leve strani proti desni, pri drugi pa iz desne proti levi.

Če bi radi s pomočjo tipkovnice odprli nov zavihek, to lahko strimo s pomočjo kombinacije tipk Ctrl – T. Ta bližnjica je še posebej uporabna v primeru, če jo kombiniramo s kopiranjem in lepljenjem (Ctrl – C in Ctrl -V). Ko na neki strani na primer zasledimo določeno povezavo ali tekst, ga skopiramo s Ctrl – C, nato odpremo nov zavihek s Ctrl – T ter nato povezavo ali tekst skopiramo v nov zavihek s Ctrl – V. Sliši se malce zapleteno, a je vse skupaj precej hitreje, kot bi bilo z uporabo miške.

Če je neka spletna stran zelo dolga in bi se radi premaknili na njeno dno in nato še na njen vrh, se lahko poslužujemo tipk Home in End. Kot že njuno ime pove, nas prva postavi na vrh strani, druga pa na dno.


Prijavi napako v članku