Obvestila podjetij
19.10.2010 11:31
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trg računalnikov PC se prebuja počasneje

Trg računalnikov PC se prebuja počasneje
Trg računalnikov PC se prebuja počasneje

Gartner je sporočil, da je svetovna prodaja računalnikov v tretjem četrtletju 2010 dosegla 88,3 milijona enot, kar je 7,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ta rezultat je občutno nižji, kot ga je Gartner napovedal, saj je v svojih analizah trga predvidel 12,7-odstotno rast. Analitiki ocenjujejo, da je to posledica manjšega zanimanja za cenovno ugodnejše prenosnike in netbooke, ki so v zadnjih dveh letih dosegli pravi razcvet. Še posebej v ZDA so tablični računalniki poželi tolikšno zanimanje, da so kupci svoje nakupe preložili in trenutno opazujejo, kam bo krenil razvoj.

HP je še vedno vodilni proizvajalec računalnikov, ki pa je zabeležil rahel padec prodaje. Na globalni ravni je nanj vplival predvsem 20-odstotni padec v azijsko/pacifiški regiji, saj se je tam osredotočil predvsem na dobiček. Acer je nazadoval za 1,7 odstotka, Dell pa je solidno rasel. Med prvih pet se uvrščata še Lenovo in Asus. V regiji EMEA je bilo dobavljenih 27,3 milijona enot, kar je 7,3 odstotka več kot v tretjem četrtletju leto prej. Zahodnoevropski trg se je upočasnil, zato pa so rasli trgi srednje in vzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FMC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri FMC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

FMC logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FMC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku