Trdi diski
16.09.2012 11:19
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trdi diski polnjeni s helijem

Z uporabo helija bodo trdi diski postali prostornejši, hitrejši, hladnejši in varčnejši.
Z uporabo helija bodo trdi diski postali prostornejši, hitrejši, hladnejši in varčnejši.

Podjetje Western Digital je s pripravo novih trdih diskov dokazalo, da je prostora za razvoj in napredek pri tovrstnih pomnilniških medijih še veliko. Njihov najnovejši izum je dejansko pripomogel k temu, da bodo trdi diski lahko shranili do 5,6 terabajtov podatkov. Poleg tega se bo povečala njihova odpornost na zunanjo temperaturo, zmanjšala se bo poraba električne energije za okoli četrtino, manjše bo segrevanje (za okoli pet stopinj) ter podaljšala se bo njihova življenjska doba.

Inženirji podjetja Western Digital so trde diske dejansko izboljšali z uporabo helija (kemični element brez barve, vonja in okusa, iz skupine žlahtnih plinov). Plin je pri enakih pogojih sedemkrat redkejši od zraka, kar posledično pripomore k manjšemu notranjemu trenju. Trdi diski Western Digital s helijem morajo biti neprodušno zaprti, medtem ko imajo običajni diski na vrhu majhno luknjico, katere namen je izenačevanja tlaka. Zaradi tega so ti neprimerni za delovanje v višje ležečih krajih.

Priprava trdih diskov z uporabo helija je bila vse prej kot lahka naloga. Inženirji so namreč morali trdi disk hermetično povsem zapreti, kar pri heliju, ki je sedemkrat redkejši od zraka, predstavlja svojevrsten izziv. Poleg tega so morali še poskrbeti za ustrezen vzgon bralno-pisalne glave. Prve tovrstne diske lahko na trgu pričakujemo že v naslednjem letu. Ti bodo sprva namenjeni le strežnikom, ki poganjajo računalništvo v oblaku. Takoj ko se bodo stroški izdelave trdih diskov s helijem znatno znižali, bodo ti po vsej verjetnosti na voljo tudi navadnim smrtnikom.

Vas zanima več iz te teme?
WD diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku