Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
03.11.2023 11:21

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko navidezna resničnost (VR) olajša 3D vizualizacijo in njeno razumevanje?

Ko je čas za razumevanje in vizualizacijo kompleksnejših konceptov, se industrija zateče v 3D vizualizacijo. Z adventom navidezne resničnosti pa sedaj tudi v VR vizualizacijo.
Foto: TopSolid
Foto: TopSolid

Čeprav 3D in VR vizualizacija nudita nove razsežnosti za razumevanje poglobljenih podatkov in omogočata nove priložnosti za predstavitev in oblikovanje različnih konceptov, njuno uporabo spremljajo določeni izzivi.

Tradicionalni 2D zasloni niso sposobni upodobiti globinskih podatkov, potrebnih za natančno razumevanje 3D struktur, kar lahko vodi v napačne interpretacije. Navidezna resničnost potopi uporabnika v 360-stopinjsko okolje, obnovi celoten obseg globinskih podatkov in omogoči naravno razumevanje prostora in strukture.

Krmarjenje po 3D prostorih z uporabo 2D vmesnikov (miška in tipkovnica) je prav tako lahko neintuitivno in okorno, vsaj v primerjavi z orodji navidezne resničnosti. Navidezna resničnost zagotavlja realistično krmiljenje in interakcijo z uporabo telesnih gibov in krmilniki, ki so prilagojeni za VR svetove.

Tradicionalna 3D vizualizacija v uporabniku ne vzbuja močnega občutka prisotnosti v prikazanem okolju. Navidezna resničnost je sposobna spodbuditi uporabnikove slušne, vidne in tudi haptične čute. Uporabniki se lahko dobesedno sprehodijo skozi 3D projekt, kar omogoča enostavnejše prepoznavanje napak v dizajnu in zmožnost hitrejših popravkov.

Večino CAD programske opreme še ni združilo obstoječih orodij z navideznim svetom. TopSolid’Virtual je eden izmed modulov digitalne tovarne TopSolid in med prvimi, ki se je spoprijateljil z navidezno resničnostjo.

TopSolid’Virtual – 3D in navidezni svet v enem

3D vizualizacija ima svoje edinstvene izzive, ki smo jih že izpostavili. Celoten obstoj programske opreme TopSolid’Virtual temelji na temu, kako 3D vizualizacijo poenostaviti in izboljšati.

Imate pripravljen 3D projekt? Ste ga pripravili v TopSolid’Wood ali pa morda v TopSolid’Steel? Morda v CAD programski opremi tretjega ponudnika? TopSolid’Virtual dovoljuje uvoz 3D projektov iz katere koli CAD programske opreme in ne samo iz CAD modulov digitalne tovarne TopSolid.

Kaj vse omogočata TopSolid’Virtual in VR vizualizacija?

TopSolid’Virtual uporablja napredne tehnike upodabljanja. Poleg klasičnega 3D oblikovanja lahko iz enostavnega CAD projekta s pomočjo raznolike knjižnice materialov in 3D objektov ustvarite zapleteno in realistično okolje v merilu 1 : 1. Z uporabo očal navidezne resničnosti lahko »fizično« rokujete z ustvarjeno 3D strukturo, jo spreminjate in popravljate v realnem času.

Ko ste samozavestni, da je projekt pripravljen za predstavitev ali pa potrebujete usmeritve in nasvete sodelavcev in partnerjev, jih lahko povabite v navidezno okolje in skupaj naredite zadnje zaključke. Z navidezno resničnostjo programa TopSolid’Virtual ne boste imeli skrbi, ali vsak sodelujoči vidi isto na zaslonu kot vi. Tudi sama predstavitev projekta bo bolj osebna in pristna.

TopSolid’Virtual preprečuje tudi nastanek dodatnih stroškov pri ustvarjanju prototipov. Namesto fizične proizvodnje lahko prototip ustvarite s CAD programsko opremo in preverite njegovo funkcionalnost v navideznem svetu.

Ustvarite lahko tudi 3D navodila in vodiče za usposabljanje zaposlenih ali pa si bolj enostavno vizualizirate postavitev proizvodnje in proizvodne opreme. Za potrebe marketinga in boljšo interakcijo na družbenih omrežjih lahko s programsko opremo TopSolid’Virtual kreirate realistične fotografije in video posnetke.

TopSolid’Virtual je lahko tudi močno predstavitveno orodje. Tudi če imate odlično idejo in že pripravljen koncept produkta, se zavedate, da vas čaka še najtežja naloga – prodaja. S programsko opremo TopSolid lahko pripravite video predstavitev za stranko za lažjo predstavo in si tako izboljšate možnosti za končno prodajo. V nasprotnem primeru pa lahko v realnem času skupaj s stranko naredite izboljšave.

Navidezni svet je na dosegu rok

Bi radi dvignili svojo produktivnost, izboljšali komunikacijo med oddelki in partnerji, zmanjšali stroške in izboljšali kakovost 3D projektov? Vse to in še več vam omogoča TopSolid’Virtual. Za še več informacij obiščite www.topsolid.com ali pa kontaktirajte podjetje CSI d.o.o. na 01 50 52 140 ali csi@siol.net. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CSI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CSI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CSI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več