Računalništvo, telefonija
01.01.2019 10:30
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne ure, ki jih lahko pričakujemo letos

.. Kaj lahko za pametne ure po zelo uspešnem letu 2018 pričakujemo letos? Izbrskali smo nekaj najbolj pričakovanih pametnih ur in njihovih lastnosti, ki vas bodo navdušile ..
Pametne ure, ki jih lahko pričakujemo letos
Pametne ure, ki jih lahko pričakujemo letos

Leto 2018 je bilo na trgu pametnih ur zelo zanimivo in uspešno. Apple je izdal večkrat nagrajeno pametno uro Apple Watch s posebnimi lastnostmi, ki rešujejo življenja, Fitbit je predstavil novi model, ki je takoj navdušil množice uporabnikov, dobili smo eno najboljših Samsungovih pametnih ur do zdaj in pa seveda še mnogo drugih Wear OS pametnih ur, za katere se v največji meri lahko zahvalimo podjetju Fossil Group.


Kaj pa leto 2019? Kaj pričakujemo od letošnjega leta na področju pametnih ur? Za vas smo pripravili kratek pregled “high-profile” pametnih ur, ki bodo najverjetneje izšle leta 2019. Seznam začenjamo z verjetno najtežje pričakovano pametno uro …


Swatch Swiss OS

Vsi analitiki so napovedovali izid Swatchove pametne ure za leto 2018, vendar na sejmu elektronike Baselworld o tej uri, ki naj bi bila odgovor na Apple Watch, ni bilo ne duha ne sluha. Švicarski proizvajalec je izdelal prvo Swiss OS pametno uro in zdaj nam ne preostane nič drugega kot čakanje.

Za portal Wareable je Swatch oktobra 2018 napovedal, da načrtuje izdajo Swiss OS vsaj v začetku 2019. Glavni izvršni direktor Swatcha, Nick Hayek je o novem operacijskem sistemu Swiss OS prvič spregovoril že marca 2017. Swatch ni želel razkriti nobenih podrobnosti glede izgleda in lastnosti nove pametne ure, zagotovil pa je, da bo ura potrebovala manj posodobitev kot ostali predstavniki na trgu, hkrati naj bi Swiss OS zagotavljal pravo “švicarsko” zaščito osebnih podatkov. Swatch Swiss OS bi naj bil med drugim tudi manj požrešen, kar se tiče energije baterije, s čimer bi lahko ostalim uram Wear OS in Apple Watch predstavljal resno konkurenco.

Puma Wear OS

Aprila 2018 sta Puma in Fossil Group sklenila 10-letno pogodbo o sodelovanju na področju pametnih ur. Prve sadove tega sodelovanja naj bi dobili že letos.


Medtem, ko Fossil Group že ponuja lastne športne pametne ure, kot sta Misfit Vapor 2 in Fossil Sport Wear, je Puma prva športna blagovna znamka, s katero se je Fossil povezal in skupaj z njo razvijal nosljive “gadgete”.


Puma-Fossil sodelovanje bo glede na pogodbo trajalo vsaj do leta 2028, kar pomeni, da lahko pričakujemo kar nekaj različnih Puminih pametnih ur. Seveda ne smemo pričakovati, da bodo vse dosegle raven kakovosti najvišjega ranga, vendar bo čas pokazal, ali bo Puma lahko sovpadala s Fossilovo dizajnersko politiko.


Hibridne pametne ure Citizen

Podobna zgodba, ki se plete med Fossilom in Pumo, je zaživela med Fossilom in Citizenom, ki se osredotoča na proizvodnjo hibridnih pametnih ur.


Podjetji sta združili moči in bosta sodelovali pri ustvarjanju novih hibridnih pametnih ur – tehnologija bo torej ista, kot jo Fossil že uporablja v svojih lastnih hibridnih urah, dizajn pa naj bi bil v smeri Citizena. Citizen-Fossil partnerstvo pa kot kaže ne bo ciljalo zgolj na lastne potrebe proizvajalcev, temveč bosta podjetji stremeli tudi k temu, da bodo njune inovacije uporabljali ostali proizvajalci.


Za zdaj v sklopu dogovora med podjetjema razvijanje novih Wear OS pametnih ur ni v načrtu, bosta pa obe strani stremeli k novim inovacijam za splošno rabo na področju pametnih ur. Nimamo še informacij, kdaj točno bi lahko izšla prva Citizen hibridna pametna ura, ki jo poganja Fossilova tehnologija, vendar smo lahko prepričani, da bo to v letu 2019.


Pametne ure BMW

Še eno partnerstvo se nam obeta v letu 2019, in tudi tukaj igra glavno vlogo Fossil Group. Prihajajo pametne ure BMW in Fossil bo s svojo tehnologijo poskrbel, da se bo to zgodilo v letu 2019.

Fossil se je ponovno združil, tokrat z avtomobilističnim velikanom, s katerim načrtujejo tako pametne kot navadne ure. Kot kaže, bodo BMW pametne ure opremljene s sistemom Wear OS. Zanimivo bo videti, za kakšen dizajn se bodo odločili pri BMW-ju. Prav tako kot pričakujemo “resne” pametne ure, nas ne bi presenetile tudi BMW hibridne ure z merilniki aktivnosti, obvestili in ostalimi osnovnimi lastnostmi pametnih ur.

TicWatch E2

TicWatch E2 se je pojavil na spletni strani Mobvoi že v začetku septembra lani, vendar od takrat naprej nismo dobili nobenih novih informacij o tem, kaj se dogaja s to pametno uro. Namesto tega smo dobili TicWatch C2, cenovno ugodnejšo Wear OS pametno uro, ki se je predvsem osredotočila na dizajn.


Povsem upravičeno pričakujemo prihod novega modela E2, o katerem ni znanega praktično ničesar, razen tega, da naj bi bil primeren za plavanje in ostale vodne športe. TicWatch E je bil popolnoma športno usmerjen in zato pričakujemo, da bo tudi E2 takšen.


Nova pametna ura Louis Vuitton

Ko je Qualcomm izdal nov procesor Snapdragon Wear 3100 – ki naj bi poganjal večino novih pametnih ur Wear OS v letu 2019 – je Louis Vuitton razkril, da bo njihova pametna ura opremljena s tem procesorjem.


Louis Vuitton pametna ura je bila nekaj časa v središču pozornosti na portalu Wareable. Največ zanimanja je požela z zanimivimi potovalnimi dodatki, hkrati pa je dokazala, da so tudi luksuzne blagovne znamke lahko del zgodbe pametnih ur. Nova LV pametna ura v letu 2018 ni prišla na tržišče, zato njen izid pričakujemo v letu 2019.

Casio Pro Trek WSD-F30

Tukaj pa je pametna ura, ki smo jo že dočakali. Casio Pro Trek WSD-F30 je tretja “outdoor” pametna ura s strani Casia in je opremljena z operacijskim sistemom Wear OS. Tokrat so se pri digitalnem velikanu odločili, da nekoliko stanjšajo dizajn, dodajo nekaj moči bateriji, prav tako pa so dodali nekaj “outdoor” lastnosti, ki jih bodo uporabniki lahko uporabljali v varčnem monokromatskem načinu.


Kot pričakovano, je pametna ura opremljena z zadnjo verzijo Googlovega operacijskega sistema, v katerega je Casio dodal nekaj svojih lastnosti. Nova pametna ura Pro Trek v začetku prodaje stane slabih 500 evrov.


Timex se je združil s Huamijem

Timex vsekakor ni novost na trgu pametnih ur, saj je izdal že kar nekaj hibridov. Odločili so se, da združijo moči s Huamijem, znamko, ki je pomagala pri razvoju znamke Amazfit, prav tako pa je imela glavno besedo pri merilniku aktivnosti Xiaomi Mi Band.


Partnerstvo je skrbno načrtovano. Huami bo prispeval svoj delež v obliki umetne inteligence in ostalih tehničnih komponent, medtem ko bo Timex poskrbel, da “nova generacija” pametnih ur dejansko izide. Kaj točno to pomeni, nam še ni čisto jasno, je pa jasno, da imata obe podjetji strateški načrt.


Znano je, da je Huami že razkril načrtovanje “revolucionarne” nosljive naprave za leto 2019. Poleg tega je razkril tudi novi AI nosljivi procesor, ki vključuje biometrične komponente, ECG, ECG Pro in nekaj drugih novih komponent.


Običajni “osumljenci”: Watch Series 5, Samsung Galaxy Watch 2 in novi Fitbit

Za zdaj še ne moremo napovedati, kako se bodo imenovale, jasno pa je, da lahko pričakujemo nove pametne ure Apple Watch, Samsung Galaxy Watch in novo Fitbit pametno uro.

Poleg zgoraj naštetih običajnih “osumljencev” bi pričakovali, da ima tudi Garmin resne načrte za svojo športno serijo Vivoactive, seveda pa ne smemo pozabiti na 5. generacijo Fossilovih pametnih ur. Mogoče se nam obetajo tudi povratki Huaweija in LG-ja. Lahko smo brez skrbi, da se bo v letu 2019 na področju pametnih ur še veliko dogajalo.


Prijavi napako v članku