Računalništvo, telefonija
12.10.2020 12:50
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ruski procesor, ki obeta veliko

Ruski procesor MCST Elbrus-16C ime veliko možnosti za uspeh!
Ruski procesor MCST Elbrus-16C ime veliko možnosti za uspeh!

Ruska podjetja so ponovno dokazala, da se na področju procesorske tehnologije lahko brez težav kosajo z vodilnimi podjetji, kot so Intel, AMD, MediaTek in Qualcomm. Tokrat pa se je še posebno izkazalo moskovsko podjetje MCST (Moskva Center SPARC Technologies), in sicer s procesorjem Elbrus-16C. Novost bo v bližnji prihodnosti namenjena tako namiznim in prenosnim računalnikom kot strežniškim sistemom.

Procesor MCST Elbrus-16C je izdelan s pomočjo 16-nanometrske tehnologijo in podatke preračunava s kar 16 procesorskimi jedri pri frekvenci 2,0 gigaherca. Novost je zmožna poganjati aplikacije x86, za kar skrbi napredno vodilo Elbrus ISA in nudi celo podporo za pomnilnika DRAM. Poleg tega se lahko pobaha še z osemkanalnim krmilnikom za DDR4-3200 s podporo za ECC, 32 vodili PCIe 3.0 in štirimi podatkovnimi kanali za SATA 3.0. Zagotovljena je tudi podpora za strojno virtualizacijo.

Ruski procesor MCST Elbrus-16C se po zmogljivosti trenutno še ne zmore primerjati s sodobnimi procesorji, saj je njegova zmogljivost trenutno omejena na 1,5 FP32 TFLOPS oziroma 0,75 FP64 TFLOPS. Kljub temu pa novost lahko podpira do štiri terabajte pomnilnika na vodilo. Ker ima novi procesor štiri pomnilniška vodila, to v praksi pomeni, da lahko skupno podpira do 16 terabajtov pomnilnika vrste DDR4. Kar se tiče operacijskih sistemov, pa se novi procesor najbolje znajde v odprtokodnem sistemu Elbrus Linux.

Če bo šlo vse po načrtih, bo ruski proces MCST Elbrus-16C zašel v prodajo leta 2022. Trenutno pa še ni znano, koliko bomo morali zanj odšteti in kje ga bo mogoče kupiti.


Prijavi napako v članku