Avtomobilizem
14.02.2021 15:09
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je novega pri podjetju, ki želi premagati Teslo

To je podjetje, ki želi premagati Teslo
To je podjetje, ki želi premagati Teslo

Kar nekaj “start-upov” je poskusilo, vendar so le redki prišli blizu dominantnega položaja, ki ga Tesla drži na trgu luksuznih električnih avtomobilov. To bi se lahko spremenilo s prihodom ameriškega avtomobilista Lucid Motors, ki zelo resno vstopa na trg električnih vozil, želijo pa si postaviti popolnoma nove standarde razvoja trajnostne mobilnosti.

Od kar smo zadnjič pisali o proizvajalci avtomobilov Lucid Air se ambicije podjetja praktično niso spremenile, se je pa za nekaj mesecev zamaknil datum začetka prodaje prvih modelov Lucid Air. Ta je po novem planiran za leto 2022, sprva pa so bile prve dobave vozil napovedane za letošnjo pomlad. Visoke cene vozil ostajajo iste, kot sprva napovedane, interes za Lucid Air avtomobile pa so že izkazale ZDA, Kanada, Evropa in tudi nekaj držav v Aziji.

Debi z luksuzno limuzino Lucid Air

Lucid Air bo prvi model, ki bo zapeljal na ceste, ponudil pa naj bi najnaprednejšo pogonsko tehnologijo, praktičnost in ekonomičnost. Če smo še nekoliko bolj natančni, bo “flagship” model proizvajalca Lucid Motors sposoben generirati kar 1.080 konjev (805 kW), od 0 do 100 km/h bo pospešil v 2,5 sekunde, z enim polnjenjem pa naj bi dosegel do 832 kilometrov.

Že res, da so te številke milo rečeno impresivne, vendar pa je tisto, kar zares navduši, tehnologija, ki se skriva pod minimalističnim dizajnom vozila. Lucid Air je tako eno najbolj obetavanih električnih vozil do danes.

Več o modelu Lucid Air v spodaj priloženem videu.

Kdo ali kaj je Lucid Motors?

Morda vas bo ta podatek presenetil, vendar podjetje Lucid Motors obstaja od leta 2007. Ustanovitelja Bernard Tse in Sam Weng sta podjetje poimenovala Atieva, fokus pa je na začetku bil na proizvodnji baterij in pogonskih sklopov za električne avtomobile.

Leta 2016 je prišlo do preznamčenja v Lucid Motors in takrat je podjetje tudi uradno naznanilo, da je njihova vizija razvoj visokozmogljivih luksuznih električnih vozil. Za približno 700 milijonov ameriških dolarjev so zgradili tovarno v Arizoni in si zadali cilj, da nekje do sredine desetletja dosežejo proizvodnjo 130.000 avtomobilov letno.

V letu 2018 je bilo podjetje Lucid Motors deležno dodatnega zagona, saj je s strani arabskega Javnega investicijskega sklada prejelo milijardo dolarjev težko finančno podporo, ki je zadostovala za zadnjo fazo testiranja modela Lucid Air, komercialno proizvodnjo, razvoj globalne prodajne strategije in začetno investicijo za gradnjo tovarne.

Glavni izvršni direktor podjetja je trenutno Peter Rawlison, nekdanji podpredsednik inženiringa pri Tesli, njegova desna roka pa je Derek Jenkins, podpredsednik dizajna, ki je pred tem vodil dizajn pri podjetju Mazda North America Operations.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več