Tiskalniki in skenerji
29.07.2021 14:43
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tiskanje nalepk na zahtevo z brizgalnimi tiskalniki bi lahko zmanjšalo emisije CO2 za 6,7 milijona ton na leto

Epson-C3500-series
Epson-C3500-series

Nova raziskava neodvisne svetovalne družbe Smithers kaže, kako lahko označevanje na zahtevo z uporabo brizgalnih tiskalnikov evropskim podjetjem prihrani veliko energije, zmanjša ogromne količine odpadnega materiala in črnila ter naredi postopke označevanja veliko bolj učinkovite in trajnostne.

Če bi se evropska podjetja preusmerila na uporabo brizgalnih tiskalnikov pri označevanju na zahtevo, bi lahko vsako leto dosegli prihranek energije v višini 28,7 milijona kWh[1], kar ustreza osvetlitvi 95.960 domov in pomeni zmanjšanja CO2 za 6,7 milijona ton[2]2. Z brizgalnim tiskanjem na zahtevo lahko prihrani tudi 180 milijonov kvadratnih metrov odpadkov etiket, kar ustreza 25.264 nogometnim igriščem, odpadke črnila pa lahko zmanjša za približno 619 ton, kar ustreza teži 41 dvonadstropnih avtobusov.

Smithers je to raziskavo izvedel z namenom ocene trajnosti različnih tiskalniških procesov in kako jih lahko blagovne znamke uporabijo za doseganje svojih trajnostnih ciljev. Analizirali so podjetja in uporabo različnih komercialnih postopkov termičnega prenosa in barvnega tiskanja z brizgalnimi tiskalniki ter izračunali vpliv na trajnost – od zaloge etiket do uporabe v 5 ključnih kategorijah: energija, odpadki, potrošni material, skladiščenje in prevoz ter trakovi za nalepke.

Raziskava je ugotovila, da bi lahko uporaba brizgalnega tiskalnika za lastno tiskanje etiket imela velike komercialne in operativne koristi pa tudi očitne okoljske koristi, vključno z znatnim zmanjšanjem energije, odpadkov in potrošnega materiala, kar bi podjetjem lahko pomagalo pri izpolnjevanju naslednjih ciljev ZN na področju trajnostnega razvoja (SDG):

    • SDG 7 Ugodna in čista energija

Brizgalno tiskanje je veliko manj energetsko intenziven proces in lahko porabi le 1 % te energije za isto tiskano površino (v primerjavi z laserskimi ali termalnimi tiskalniki).

    • SDG 8 Dostojno delo in gospodarska rast

Brizgalno tiskanje lahko uporabnikom nalepk zagotovi stroškovno učinkovitost in marže.

    • SDG 9 Industrijske inovacije in infrastruktura

Inovativna tehnologija brizgalnih tiskalnikov lahko zmanjša odpadke materialov nalepk in zastaranje zalog.

    • SDG12 Odgovorna poraba in proizvodnja

Med brizgalnim tiskanjem se znatno zmanjša količina odpadnih materialov (npr. trakov) v primerjavi s tiskanjem s termičnim prenosom.

Ciaran Little, podpredsednik oddleka IT v Smithersu je komentiral: »Trg tiskanja etiket se močno spreminja, saj si podjetja prizadevajo uporabiti nove digitalne tehnologije in se odzvati na naraščajoče povpraševanje potrošnikov po personalizaciji in pravočasni dostavi. Posledično trg digitalnega tiskanja etiket hitro raste na račun analognih postopkov tiskanja. Blagovne znamke se vse bolj zavedajo prednosti rešitve za tiskanje etiket v podjetju za izboljšanje hitrosti, prilagodljivosti in kakovosti, hkrati pa zmanjšujejo odpadke, zastarelost in zamude.« Dodal je še: »Tiskanje barvnih nalepk z brizgalnimi tiskalniki na zahtevo je zdaj pogosto najbolj trajnostna in operativno učinkovita izbira. Odpravlja tradicionalne težave s toplotnim pretiskanjem brez večih zamud, motenj, odpadkov ali nevšečnosti. Nič več vnaprej natisnjenih zalog etiket, zastojev v proizvodnji, izgubljenih naročil ali prepoznih pošiljk. Izboljša tudi vizualno identifikacijo, učinkovitost in prilagodljivost.«

Tvrtko Ljubić, vodja poslovnih sistemov v družbi Epson, pa je komentiral: »Etikete in nalepke so ključne za poslovanje blagovnih znamk v številnih sektorjih. Izbira pravega postopka tiskanja etiket lahko prinese pomembne komercialne prednosti v smislu hitrosti nastopa na trgu, prilagodljivosti in kakovosti, vse to pa lahko pozitivno izboljša izkušnjo strank in poveča prodajo. Zdaj vse več blagovnih znamk prehaja na tiskanje barvnih etiket na zahtevo, saj lahko to pomembno prispeva k doseganju trajnostnih ciljev podjetja in izboljšanju njegovega poslovanja.« Dodal je še: »Izbira tehnologije tiskanja brizgalnih nalepk na zahtevo lahko bistveno zmanjša skupno porabo energije, zmanjša zmanjšanje količine odpadkov z zmanjšanimi ostanki in zastaranjem ter zmanjša porabo potrošnega materiala, zlasti traku iz termičnega prenosa pa tudi črnila. Optimizacija oskrbovalnih verig in prihodnje novosti na področju trakov ter vedno pogostejše recikliranje kartuš s črnilom lahko še povečajo trajnostne prednosti prehoda na lastne brizgalne tiskalnike.«

Energijsko intenzivno

Poročilo razkriva, kako komercialni postopki tiskanja s tradicionalnim »flekso« tiskalnikom nalepk porabijo približno 39 kWh električne energije na 1000 kvadratnih metrov natisnjenih etiket. Če imajo te nalepke spremenljive podatke in so natisnjene s termičnim tiskalnikom pa znaša skupna poraba energije 41 kWh na 1000 kvadratnih metrov. Brizgalni tiskalnik je bistveno manj energetsko potraten, saj lahko porabi le 1 % te energije za enako pokritost. Če bi celoten naslovljiv trg označevanja na zahtevo preklopil na brizgalne tiskalnike, bi lahko ustvarili prihranke v višini 28,7 milijona kWh na leto, kar je dovolj energije za več kot 9 milijonov kilometrov v električnem vozilu ali za osvetlitev 95.960 hiš za eno leto.

Zmanjšanje odpadkov

Smithers ocenjuje, da od zaloge etiket do končne uporabe podjetja »zapravijo« do 11 % materialov za etikete. To je lahko posledica zagona in priprave ali preprosto posledica napak pri tiskanju. Oboje je mogoče odpraviti s prehodom na barvno brizgalno tiskanje na zahtevo. Smithers je izračunal, da bi lahko, če bi trg prešel na brizgalne tiskalnike, prihranek materiala na leto znašal 180 milijonov kvadratnih metrov, kar ustreza površini 25.264 nogometnih igrišč.

Eden ključnih trajnostnih izzivov pri tiskanju s termičnim prenosom je uporaba trakov. Za vsak kvadratni meter natisnjene nalepke se porabi tudi precejšnja količina traku, ne glede na pokritost nalepke s črnilom. To je mogoče uporabiti samo enkrat in je ni mogoče enostavno reciklirati. Če se postopek toplotnega prenosa uporablja za ustvarjanje dveh ali več barv, je treba uporabiti še dva trakova, ki dodatno poveča količino uporabljenega traku.

Odlaganje traku za etikete pogosto ni obravnavano kot del splošnega trajnostnega odtisa blagovnih znamk. Če pa bi vse trenutno tiskanje nalepk s termičnim prenosom prešlo na brizgalne tiskalnike, bi bil prihranek lahko velik. Če bi podjetja prešla na brizgalno tiskanje nalepk na zahtevo, bi lahko dosegla prihranek 109 milijonov kvadratnih metrov trakov (površina 15.333 nogometnih igrišč) in 619 ton črnila (teža 41 dvonadstropnih avtobusov).

Celotno poročilo lahko prenesete s povezave https://www.epson.eu/colorworks.

Več na www.epson.si


[1] Vse številke, vključene v tem sporočilu, je zagotovil Smithers, najdete jih v njegovem poročilu z naslovom “Trajnost pri tiskanju etiket”, objavljenem maja 2021.

[2] Izračunano s standardno pretvorbo 0,233 kg CO2e na kWh električne energije.

Vas zanima več iz te teme?
Epson tiskalniki Epson

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

RAČUNALNIŠKE STORITVE SREČKO GLUŠIČ s.p.

Rimska cesta 3, 8210 Trebnje, Tel: 031 499 455
G-Tech, Srečko Glušič s. p., je računalniško podjetje, ki se uspešno ukvarja s svetovanjem, prodajo, servisom in reševanjem osebnih podatkov na vaših računalnikih. Skrb za ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

MLACOM d.o.o.

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več