Računalništvo, telefonija
09.01.2012 06:09
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tipkovnica, ki se očisti sama

Tipkovnica, ki se očisti sama
Tipkovnica, ki se očisti sama

Številne raziskave so že pokazale, da so računalniške tipkovnice nadvse umazane. Na njih se namreč nahaja tudi do dvakrat več bakterijskih kolonij na kvadratni centimeter kot v javnih sanitarijah. Žal se na računalniških tipkovnicah nahajajo tudi zdravju zelo škodljive bakterije (na primer stafilokoki, mikrokoki, bacili in druge vrste patogenih mikroorganizmov). Poleg tega jih je zelo težko očistiti.

To je inženirje podjetja Vioguard spodbudilo k pripravi računalniške tipkovnice, ki lahko sama izvede dezinfekcijo oziroma se samodejno znebi škodljivih bakterij. Za uničevanje patogenih mikroorganizmov sta tu na voljo dve 24-vatni fluorescentni svetilki, ki oddajata ultravijolično svetlobo. Ko je tipkovnica spravljena v posebni enoti, lahko ultravijolična svetloba odstrani tudi do 99,9 odstotka mikroorganizmov.

Ker v dveh tretjinah primerov na tipkovnicah tudi po osmih dneh uporabe ni bilo zaznati sledi bakterij, je njeno učinkovitost pred kratkim potrdil ameriški Urad za prehrano in zdravila (FDA). S tem je podjetje Vioguard dobilo zeleno luč za pričetek prodaje svoje inovativne tipkovnice v zdravstvenih ustanovah. Čeprav je zanjo potrebno odšteti kar preračunanih 710 evrov, strokovnjaki verjamejo, da bo ta šla dobro v promet. V zdravstvenih ustanovah se namreč večino okužb z mikroorganizmi zgodi ravno preko tipkovnic.


Prijavi napako v članku