Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
Triki in nasveti
01.03.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Na zapestju tokrat Samsung Galaxy Fit3: nič ji ne manjka

Ne morem verjeti, da je minilo kar 4 leta, odkar je Samsung predstavil zapestnico Galaxy Fit2. S tem ko so zapustili ta segment, so si Fitbit (Google), Huawei in predvsem Xiaomi prilastili njegov vojni plen.
Ali je Samsung Galaxy Fit3 primerna za športnike in rekreativce?
Ali je Samsung Galaxy Fit3 primerna za športnike in rekreativce?

Vrnitev bo težka, ampak so jo vsaj storili pravilno. Očitno so se naučili iz napak, ki so jih storili s pametno uro Galaxy Watch6. Samsung Galaxy Fit3 deluje spodbudno, tudi ceno so postavili na pravo mesto in moja prva misel pred testom je bila, da so predstavili enakovredno konkurenco zapestnicama Xiaomi Smartband 7 in 8 (Pro).

PrednostiSlabosti
Dobra kakovost izdelaveSolidna, a ne najboljša baterija
Zaslon je odziven in jasenDva manjša programska hrošča
Meritve z le manjšimi odstopanji 
Enostavno zamenljivi paščki 
Všečen dizajn 

Samsung Galaxy Fit3 cena v Sloveniji?

Pametno zapestnico Galaxy Fit3 lahko dobite za 79 € v beli, srebrni in roznati barvi.

Samsung Galaxy Fit3 – zelo lepa in kakovostna zapestnica

Težko je narediti grdo zapestnico, oblika je že dalj časa ustaljena, največja razlika je predvsem v velikosti zaslona. Vseeno pa Samsung Galaxy Fit3 ima malenkosti, ki so narejene bolje od ostalih.

Aluminijasto ohišje je lepo ukrivljeno, srebrna pa se lepo dopolnjuje z belim paščkom. Njegov jeziček se skrije pod pašček, kar se mi je vedno zdelo boljša rešitev kot pa klasičen zatič. Pašček je tudi enostavno snemljiv s klikom na gumba na spodnji strani zapestnice, dodatne barve pa so že na voljo na spletni strani Samsung (za zdaj oranžna in zelena), seveda poleg že obstoječih roza in srebrne. Rozo različico sem videl v živo in verjamem, da se bo bolj dopadla nežnemu spolu, bela pa »paše« tudi na moška zapestja. Pašček je izredno udoben, ker je gumijasto, se dlake ne zatikajo.

Na aluminijastem okvirju je 1,6-palčni (4 cm) AMOLED zaslon (60 Hz) ločljivosti 256 x 402 slikovnih pik. Jasen, hiter in odziven, pregleden – s temi komplimenti operira zaslon zapestnice Fit3. Edino, kar me moti, je bolj opazna brada, še posebej, ker so ostali robovi okoli zaslona veliko tanjši.

Vgrajeni senzorji so standardni: merilnik pospeška, žiroskop, optični senzor srčnega utripa, barometer, senzor svetlobe. V primerjavi s prejšnjo generacijo je Fit3 pridobil še senzor za merjenje kisika v krvi (SpO2). GPS-a in naprednejših senzorjev (EKG, EDA …) ni, kar je dobra novica za baterija, slabša pa za primerjavo s konkurenco in uporabniško izkušnjo.

Žiroskop in merilnik pospeška pa sta uporabljena še za dve priročni funkciji: SOS v sili in zaznavanje močnega padca. Vklopi se ju v nastavitvah, v teoriji pa bi se morali vklopiti v primeru nesreče ali hudega padca. Nastavite lahko tudi, da sta aktivni samo ob vadbah. Razen tega, da sem na hitro preveril, ali funkciji dejansko pokličeta kontakt v sili (nastavite ga v aplikaciji), se nisem želel trpinčiti z namernimi padci. Obstaja tudi hitra bližnjica (5x dotik stranskega gumba). Bi pa zapestnico zlahka priporočal za starejše uporabnike, katere lahko hiter klic v sili reši pred hujšimi posledicami in obenem pomiri zaskrbljene družinske člane.

Ocena 5 ATM (uporaba do 50 m pod vodo) in IP68 sta piki na i, ki jih je potrebovala zapestnica Galaxy Fit3.

Kako se je Galaxy Fit3 obnesla med uporabo? Sem sploh kaj pogrešal?

Namen pametne zapestnice, in tudi pametne ure, je, da nas spodbudi k bolj zdravemu življenju. To ne pomeni, da morate takoj začeti teči ne vem kakšne dolžine ali pa kupiti članarino za fitnes. Pomembno je, da si s pomočjo zapestnice začnete zavedati, kaj se dogaja v telesu in kaj lahko spremenite. Če vsaj nekajkrat na dan pogledate na zapestnico ali pa v aplikacijo, ste naredili pomemben korak k boljšemu počutju. In iz tega vidika je Galaxy Fit3 odličen nakup.

Kot prvo je izredno enostavna za uporabo. Postopek seznanitve z vsemi namestitvami (potrebujete aplikacijo in dodaten vmesnik) traja le nekaj minut. Naknadno lahko spremenite še marsikatero nastavitev, a za večino bo zadoščala privzeta izbira. V mojem primeru sem naletel na težavo s seznanjanjem, ker imam Huawei telefon in privzeti brskalnik ni podprt za dokončanje namestitve. Ko sem uporabil Firefox, je vse potekalo brez težav.

Je lahka (18,5 g) in udobna za celodnevno nošenje. Zelo hitro pozabiš, da jo imaš na zapestju. Kot rečeno, dizajn je zelo moderen in mislim, da se bo večini prikupila.

Prostora za personalizacijo je ogromno. Številčnic je v aplikaciji celo preveč, težko se je odločiti za samo eno. Lahko si izberete najljubše in na zapestnici z dolgim pritiskom na zaslon med njimi prosto priklapljate. Na voljo je tudi posebna številčnica, ki jo lahko personalizirate s fotografijo iz svoje galerije. Dobro bi bilo, če bi lahko pri vsaki številčnici prilagodil, katere meritve želim, da se prikazujejo. Ko boste na primer zagnali vadbo ali pa upravljali glasbo telefona s krmilniki na zapestnici, se vam bo za hitri dostop pojavil oblaček. Kar je moteče, da pogosto zakrije določeno meritev na številčnici, zato bi bilo dobro, da jih lahko ročno premikamo.

Ploščice, ki jih boste našli pri brskanjem po zaslonu, so v bistvu vmesniki za prikaz določenih meritev. Spreminjate jih lahko v zapestnici (tudi dodajate) ali v aplikaciji. Za začetnike je osnoven pregled čisto dovolj, tisti, ki ste že vajeni pametnih ur in zapestnic, pa boste pogrešali kakšen graf ali drsnik več. Poglobljene informacije so v aplikaciji, vseeno pa ne bi škodilo, če bi se še kakšna informativna vrstica pojavila na zaslonu. Ploščiza za spremljanje spanja ima v mojem primeru manjšega hrošča. Na začetnem zaslonu je čas spanja neustrezno urejen. Manjkajo presledki in se je težko znajti v zmedi številk. Ko kliknem na globlji pregled, pa je vse dobro razporejeno. 

Vsakodnevne meritve – srčni utrip, koraki, kisik v krvi … – so natančni. Prihaja do manjših odstopanj, ampak govorim o nekaj odstotkih. V vsakem primeru pa velja poudariti, da vendarle ne gre za medicinsko napravo. Če boste opazili nepravilnosti, se posvetujte z zdravnikom. 

Če jo boste uporabljali ponoči, vam bo merila tudi kakovost spanca. Z mikrofonom telefona bo pozorna tudi na smrčanje.

Podprtih športov je na pretek, težko boste našli šport, ki ni na voljo na zapestnici. Na voljo so tudi »osnovni« trenerji, ki vam bodo pomagali na primer pri teku, hoji in doseganju ciljev.

Na klice se lahko javite na zapestnici, dobili boste tudi obvestila sporočil, WhatsApp, Messenger in ostalih aplikacij. Za določene boste morali najprej odobriti dovoljenje v aplikaciji. Na sporočila ne morete odgovarjati, razen z vnaprej določenimi hitrimi odzivi (»Da«, »Trenutno nisem na voljo« in podobno).

Baterija (208 mAh) je pri osnovni rabi dobra, po mojih podatkih bi zdržala okoli 9-10 dni, Samsung oglašuje do 13 dni. Z vedno vklopljenim zaslonom izgubiš 2-3 dni uporabe, če jo boste uporabljali še ponoči, pričakujte še dodaten dan manj. Na srečo nima lastnega GPS-a, ampak za to uporablja telefon, drugače bi bila poraba še hitrejša. Avtonomija baterije ni slaba, ni pa najboljša na trgu. Če boste z intenzivno rabo prišli do 5 dni rabe, ste lahko zadovoljni.

Rekreacija je lažja, zabavnejša in bolj informativna z Galaxy Fit3

Če se boste začeli rekreirati ali pa se že, vam pri tem lahko pomaga zapestnica Galaxy Fit3. Nizka cena, dobre in natančne funkcije, privlačen dizajn so dovolj dobri razlogi za nakup. Podarite jo lahko tudi starejšemu družinskemu članu in si s funkcijama za klic v sili prihranite nekaj sivih las.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametne zapestnice nosljive naprave Samsung


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več