Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
06.09.2023 07:55
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu Samsung Galaxy Watch6: hotel sem jo vzljubiti, vendar me je ovirala baterija

Ali so pametne ure prišle do te stopnje, da bomo odslej naprej vsako leto dobili le malenkostne nadgradnje? Podobno kot pri telefonih, ki dobijo nov procesor, mogoče malenkost več RAM-a in prostora ter morda svetlejši zaslon?

Ko sem gledal specifikacije nove ure Galaxy Watch6 in jo primerjal z lanskoletno Watch5, je bila to moja prva misel. Nisem hotel soditi knjige po platnicah, zato sem jo dober teden nosil na zapestju, vključno z obstoječo uro Huawei GT Runner, ki je zvesta spremljevalka zadnji dve leti.

PrednostiSlabosti
Nov procesorSamo 1-dnevna baterija
Večja kapaciteta RAM-aObčasno zatikanje pri prehodih med meniji
Izboljšana natančnost meritevPremalo sprememb v primerjavi z Watch5
Enostavna menjava paščka 
Dobra funkcionalnost 

Samsung Galaxy Watch6 cena v Sloveniji?

Na voljo je več različic različnih velikosti.

Samsung Galaxy Watch6 LTE (44mm)399 €
Samsung Galaxy Watch6 LTE (40mm)369 €
Samsung Galaxy Watch6 Bluetooth (44mm)349 €
Samsung Galaxy Watch6 Bluetooth (40mm)319 € (testna različica)
Samsung Galaxy Watch6 Classic LTE (43mm)469 €
Samsung Galaxy Watch6 Classic LTE (47mm)499 €
Samsung Galaxy Watch6 Classic Bluetooth (43mm)419 €
Samsung Galaxy Watch6 Classic Bluetooth (47mm)449 €

Glavna razlika med navadno različico Watch6 in Watch6 Classic je vrtljivo ohišje.

Samsung Galaxy Watch6: elegantna, robustna in nemoteča

Če bi postavili uri Galaxy Watch5 in Galaxy Watch6 eno ob drugo, bi zelo težko našli konkretne razlike. Okvir je pri najnovejši uri malenkost tanjši, ostalo pa je bolj ali manj enako. Velikost zaslona, postavitev in funkcije gumbov ostaja nespremenjeno, kar je čisto v redu. Ne popravljaj, kar ni pokvarjeno. Zaslon je AMOLED (1,5 palcev), ki naj bi dosegel maksimalno svetilnost 2000 nit, kar je izredno impresivno. Na vrhu Šitne glave na popolnoma jasen in močan sončen dan nisem imel težav s preglednostjo.

Ohišje je izdelano iz Armour aluminija, ki ga Samsung uporablja tudi pri telefonih, zaslon pa varuje safirno steklo, kar pomeni, da se nisem bal, da bi z vsakim nerodnim dotikom opraskal steklo. Paščki so enostavno snemljivi in jih lahko menjate z združljivimi 20-mm paščki. Testiral sem beli gumijasti pašček. Kakovost paščka me ni motila, deluje zelo robustno, nisem pa oboževalec bele barve. Hitro se umaže (in tudi hitro očisti) in na splošno zelo izstopa na zapestju.

Ura je lahka (28,7 g) in med nošenjem sem zelo hitro pozabil, da jo sploh imam na zapestju, kar je vsaj zame med športnim udejstvovanjem izredno pomembno. V vsakem primeru moraš uro pred vadbo dobro zategniti za natančne meritve, če je pa ura povrh še težka, pa si je zagotovo ne bom zapomnil kot dobro športno spremljevalko.

Dobro pregledna, uporabni pripomočki, baterija porazna

Oba fizična gumba sta na desni strani ohišja, ki ju uporabljamo za krmiljenje po operacijskem sistemu (WearOS s Samsung preobleko One UI), za začetek premora trenutne vadbe in hitrejše dostopanje do prednastavljenih bližnjic. Premikanje levo/desno po različnih pripomočkih poteka izključno z dotikom zaslona. Med vadbo bi bilo enostavneje uporabljati na primer vrtljivo krono za premikanje po menijih, a sčasoma to ni več težava.

Zelo enostavno lahko prilagajamo pripomočke glede na naše potrebe in glede na to, kaj najbolj uporabljamo/analiziramo. Na samem zaslonu bi si želel možnost prikaza več informacij, kot na primer pri Huawei Watch 4. Trenutno moram za več kot le osnovne informacije zagnati Samsung aplikacijo. Nič zahtevnega ali preveč motečega, a vseeno bi si v prihodnje želel kakšno vrstico več informacij na sami uri.

Samsung Galaxy Watch 6 je letos dobila nov procesor, Exynos W930, ki obljublja do 18 % hitrejša jedra. Malenkost so nadgradili tudi RAM, iz 1,5 na 2 GB. Na prvi pogled nič drastičnega, a zmogljivost je dobra, le občasno nedosledna. Premikanje po zaslonu je bilo v 90 % primerih brezhibno, ostalih 10 % pa sem naletel na občasna zatikanja, še posebej, ko sem želel hitro preskočiti nekatere razdelke. Spet, ne gre za kritično hibo, le občasno je moteče, še posebej za perfekcioniste, ki opazijo tovrstne malenkosti.

Baterija je največja rak rana nove ure Galaxy Watch6 oziroma kar celotne linije (tudi pretekle). Samsung oglašuje 40 ur uporabe, kar mi v celotnem preizkusnem obdobju ni uspelo doseči. V večini primerov sem dosegel le polovico oglaševane avtonomije. Na pohodu na Šitno glavo sem v dobrih 3 urah hoje izgubil več kot 50 % baterije. Do konca dneva sem potem porabil še slabih 20 %, čeprav je bila v tem času večinoma v stanju pripravljenosti z le občasnimi vklopi za pregled podatkov. Ob koncu dneva mi je tako ostalo okoli 15 % baterije, kar je razumljivo premalo, da bi jo nosil še ponoči za spremljanje spanca in potem naslednji dan nadaljeval z njeno uporabo.

Vajen sem vsaj 7-dnevne avtonomije, kar jo redno dosežem z GT Runner, in ne morem si predstavljati, da bi uro moral dnevno polniti in skrbno načrtovati svojo rabo. Ja, Watch6 v ozadju opravlja več meritev kot GT Runner, a tudi v primerjavi z na primer Huawei Watch 4, ki premore enako natančne meritve, je Samsung daleč zadaj.

Ne vem, zakaj so Samsung ure tako neučinkovite. Kapaciteta baterije je na približno enakem nivoju, a konkurenca (Huawei, Garmin, Polar …) nima enakih težav. Vsekakor je to hiba, ki bi jo morali odpraviti, če bi me želeli spreobrniti v kupca. Enostavno imam doma preveč naprav, katere moram redno polniti (tipkovnica, miška, slušalke, telefon …) in misel, da bi v ta portfelj dodal še uro, ki bi jo moral polniti vsak dan, mi ravno ne diši.

Dobra funkcionalnost in uporabni podatki

S številnimi meritvami, aplikacijami in pripomočki je vedno na voljo obilica informacij. Kar si zamislite, to ura Watch6 po vsej verjetnosti tudi spremlja in analizira. Veliko pozornosti so več kot očitno namenili spanju. Pametna ura nadzira celoten cikel spanja, čas budnosti in zbira podatke o telesnem in duševnem okrevanju, karkoli naj bi že to pomenilo. Vse to se dogaja z namenom, da ura lahko sestavi faktor ocene spanja in vam po tednu uporabe določi žival (medved, volk, delfin …), ki vas najbolj natančno opisuje.

Kot že rečeno, kar nekaj informacij je na voljo na zaslonu ure, še vedno pa boste za boljšo interpretacijo morali odpreti aplikacijo Samsung Health. Na voljo je tudi EKG in merjenje krvnega tlaka.

Funkcija Sestava telesa uporaba bioelektrično impendanco za podrobnejšo analizo telesa. Izmeri vam telesno maščobo, indeks ITM, maščobno maso in podobno.

Priročno je avtomatsko zaznavanje vadbe, zazna tudi na primer kratek tek oziroma šprint. GPS je v večini primerov natančen. Med tekom se mi je zgodilo, da je ura na trenutke izgubila svojo orientacijo in zabeležila odstopanje od realno pretečene proge. Čeprav zame odstopanje ni bilo premočno, bi lahko bilo za bolj napredne uporabnike to moteče.

Po koncu vadbe je na voljo kar nekaj informacij, tudi nekaj bolj poglobljenih, ki bolj pridejo v poštev za profesionalne športnike. Na voljo je možnost ustvarjanja večnivojskih vadb in lastnih vadb. Med vadbo boste prejeli obvestila o visokem ali nizkem srčnem utripu, po koncu vadbe pa si boste lahko ogledali posamezne cone srčnega utripa.

V trgovini Google Play so na voljo nekatere uporabne aplikacije (WhatsApp, Strava, Spotify, Google Denarnica …) in kar nekaj nesmiselnih, ki so za povrh še plačljive.

Med varnostnimi funkcijami najdemo SOS klic v primeru nesreče in zaznavanje močnega padca, kjer lahko nastavite, ali bo ura sprožila klic v sili ali ne.

Končno mnenje

Samsung Galaxy Watch6 blesti kar na nekaj področjih. Je elegantna, lahka in udobna. Paščke lahko prosto menjamo, privzeti pa delujejo kakovostno. Robustnost ure nikoli ni pod vprašajem in verjamem, da pri normalni rabi ne boste imeli težav s poškodbami ali praskami. Meritve so raznolike in natančne. Funkcionalnost je na zelo dobrem nivoju, preglednost na zaslonu ure bi lahko bilo boljša, ampak je vseeno na voljo kar nekaj uporabnih informacij. Za več pa lahko enostavno zaženemo Samsung aplikacijo.

Skoraj vse naredi odlično, spotakne pa se pri bateriji. Glede na to, da je veliko pozornosti usmerjeno v meritve spanja, bi bilo razumljivo, da baterija zdrži več kot le dan ali dan in pol zmerne rabe. V tem trenutku sem moral pred spanjem vedno preveriti, ali bo ura sploh zdržala čez noč.   Če ste tega vajeni, potem boste z Galaxy Watch6 zelo zadovoljni. V nasprotnem primeru bo ura več časa v neuporabi, ker jo boste pozabili napolniti.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Samsung test.
Vas zanima več iz te teme?
Samsung Samsung Galaxy Watch6


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več