Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
20.03.2024 12:00
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu polnilna postaja BLUETTI AC180 – ni me razočarala

Ali ste zavohali? Pomlad je tu, poletje vedno bližje. Veste, kaj to pomeni? Na žalost vrnitev komarjev in drugih nadlog, ampak tudi obdobje, ko bomo kar največ časa poskušali preživeti na prostem.
Testiral sem prenosno polnilno postajo BLUETTI AC180. Kako se je obnesla?
Testiral sem prenosno polnilno postajo BLUETTI AC180. Kako se je obnesla?

A prav na prostem nam pogosto manjka dostop do elektrike. Na test sem dobil BLUETTI prenosno polnilno postajo AC180, s katero sem želel preizkusiti, kolikšno svobodo od omrežja mi ponuja, ko nisem v bližini vtičnice. Vem, da vsakdo na to pač ne pomisli, saj ideja o preživljanju časa na prostem za mnoge pomeni sprehod, tek ali hojo v hribe in ne na primer kampiranje, potovanje z avtodomom ali piknik na odročni jasi. Za tiste, ki pa radi na tak način preživljajo svoj prosti čas, je vir energije/elektrike še kako pomemben.

Postavil sem se v njihovo kožo in preizkusil, kako bi življenje na prostem izgledalo s prenosno polnilno postajo BLUETTI AC180. Postaja sicer ni njihova najnovejša, ta naziv pripada BLUETTI AC200L, a ima značilnosti, ki so zelo privlačne za povprečnega entuziasta.

PrednostiSlabosti
Visoka kapacitetaTežje prenosljiva
Veliko različnih priključkovManjkajo nekateri certifikati za zunanjo rabo
Hitro polnjenjeFunkcija Power Lift bi lahko bila na voljo izven aplikacije
UPS zmogljivosti 
Priročna aplikacija 

BLUETTI AC180 cena?

BLUETTI AC180 polnilna postaja je trenutno znižana na 799 €, sicer pa je cena 1099 €. Po želji lahko postajo združite še s solarnimi celicami BLUETTI ali drugega proizvajalca. Prodajalec nudi 5 let garancije.

BLUETTI AC180 — zajetna ne samo po kilogramih, ampak tudi po kapaciteti

Na videz skromna pravokotna škatlica skriva vrsto presenečenj. Prvo je 17 kilogramov teže, ki te preseneti, ko jo želiš prvič dvigniti. Iz tega vidika ne upraviči oznake »prenosna«, spet pa to ni teža, zaradi katere postaje nikoli ne bi uporabil na poti. Prenašanje doma med prostori in do terase bi moral preživeti vsak, ne bi je pa vzel v obzir, če bi jo moral s seboj nositi več kot 10 minut, zato vsaj zame njena raba za morebiti kakšen piknik ali zmenek na prostem odpade. Če imate avtodom, teža ne bo težava, prav tako ne za kampiranje, kadar je ta prostor seveda razumno oddaljen od avtodoma/avtomobila.

BLUETTI AC180 mi je brez težav polnila vse vrste naprav

BLUETTI AC180 mi je brez težav polnila vse vrste naprav

Dimenzije so ravno pravšnje za shranjevanje. Postavite jo lahko zunaj na teraso, po potrebi pod računalniško mizo, v prtljažnik – in zaradi svoje oblike ter teže se ne bo premaknila niti pri bolj agresivni vožnji skozi ovinke. Super je tudi, da bo pri naklonu terena na prostem ostala na svojem mestu in vam ne bo potrebno skrbeti, da bo na mokrem travniku zdrsnila.

Za lažje prenašanje je na vsaki strani držalo, ki ne »štrli« iz ohišja, ampak se lepo zlije s celoto. To pomeni, da je vrhnja stranica popolnoma ravna, kar je dobro, če boste na primer v prtljažniku želeli izkoristiti ves prostor in na postajo postavili še kakšen drug, ne preveč težak predmet. Na vrhu je tudi postaja za brezžično polnjenje telefona, zato je ploščata stranica pravzaprav nujna, če želimo, da telefon ostane na svojem mestu.

Na sredini je LCD zaslon za spremljanje porabe, kapacitete baterije in predvidene avtonomije.

Napajal sem 3D tiskalnik, laserski gravirni stroj, gaming prenosnik, telefon …

BLUETTI AC180 ima 1152 Wh baterijo in skupno nazivno moč 1800 W, več kot dovolj za napajanje manjše elektronske naprave in tudi za nekatere bolj potratne. Med testom sem s postajo napajal več telefonov hkrati, monitor in gaming prenosnik ASUS ROG Zephyrus G16, 3D tiskalnik Creality Ender 5-S1 in potem še laserski gravirni stroj. Pričakujem, da bo najpogosteje napajala telefone in prenosnike, 3D tiskalnik in gravirni stroj pa sta dokaz, da je lahko prenosna postaja koristna tudi izven ustaljenih scenarijev. Za kratek čas sem postajo uporabil tudi na vikendu za napajanje televizorja, manjšega hladilnika in ročnega orodja.

V aplikaciji se skriva še funkcija Power Lift, ki omogoča napajanje bolj potratnih naprav, na primer električnega grelca, kavomata ali česa podobnega. V poštev pride tudi manjši hladilnik, ne pa na primer klimatska naprava. Aplikacija lahko deluje brez internetne povezave. Na telefonu morate imeti vklopljeno samo lokacijo in Bluetooth. V aplikaciji lahko nastavite hitrost polnjenja, vklopite AC in DC napajanje, postajo lahko tudi izklopite, vendar ponovni vklop z aplikacijo ni mogoč. Spremljate lahko porabo v realnem času in vklopite eko način za samodejni izklop po določenem času.

Na voljo sta dve 250 V (16A) vtičnici, štirje USB-A (5V) priključki, ki pa podpirajo samo napajanje z močjo 15-W, in en USB-C s podporo za 100-W polnjenje, kar je zagotovo dobrodošlo, bi si pa morda želel kakšen USB-C več. Kot rečeno, na vrhu je 15-W brezžični polnilnik, kar je prav tako lahko priročno, če imate telefon, ki podpira brezžično polnjenje. To so praktično vsi premijski modeli in tudi kakšen iz višjega srednjega razreda.

Na voljo je še 12V (10A) vtič, kot ga najdemo v avtomobilu. Prenosno polnilno postajo lahko preko navadne vtičnice napolnimo v približno eni uri. Polni se z močjo 1440 W, po želji pa si lahko dokupite tudi solarni komplet, s katerim boste postajo polnili z močjo 500 W, seveda odvisno od zunanjih razmer. Ljubitelji avtodomov in entuziasti, ki ste svoje avtomobile in kombije spremenili v potujoči hotel, pa lahko prav tako izkoristite polnjenje preko avtomobilskega priključka. Ne bo ravno hitro, a si boste med potovanjem povrnili vsaj kakšen odstotek baterije.

BLUETTI AC180 uporablja LiFePo4 baterije, ki za katodo uporabljajo železov fosfat. Njihova prednost je boljša stabilnost, varnost in tudi veliko daljša življenjska doba v primerjavi s klasičnimi NCM in NCA baterijami. BLUETTI pravi, da bo baterija dosegla 3500 polnilnih ciklov, preden bo kapaciteta padla na 80 %, kar AC180 uvršča med najboljše na trgu.

Med 3D tiskanjem sem v slabi uri porabil 15 %, malenkost več energije mi je ostalo pri laserskem gravirnem stroju. Pri uporabi prenosnika bi mi polno napolnjena postaja zadoščala za 8-urni delavnik, pri igranju iger pa se je računica ustavila nekje pri 4 urah. Eno popoldne je BLUETTI AC180 preživel tudi z napajanjem manjšega televizorja, grelnika vode in manjših orodij (mešalnik, brusilk) za delo na vikendu.

Ali je postaja glasna? Ni tiha, ni pa tudi pretirano glasna. Še najbolj se jo sliši med Turbo polnjenjem ali pa pri res visoki porabi.

Za trenutek sem jo uporabil tudi kot UPS. Namerno sem povzročil izpad energije in opazoval, kako hitro preklopi napajanje. Testni zajček je bil moj stari prenosnik brez delujoče baterije in očitno je bil zakasnitveni čas tako nizek, da je prenosnik ostal priklopljen.

Ali sem sploh našel kakšno slabost?

Ne veliko. Najbolj me je ovirala teža. Zaradi priročnih ročajev sem jo lahko nosil z eno roko, ampak ne predstavljam si, da bi obenem nosil še druge stvari, ki bi jih morebiti potreboval za kampiranje ali drugo dejavnost na prostem. Vzemite v roke 20-kilogramsko utež, začnite hoditi in si zapomnite, koliko časa ste hodili brez težav.  

Funkcija Power Lift bi lahko bila na voljo tudi izven aplikacije, ni pa to nujna sprememba. Moj zadnji pomislek je, da polnilna postaja uradno nima certifikatov za varno uporabo na prostem. Govorim o zaščiti pred tujki, vodo in ostalimi delci, ki bi lahko vplivali na njeno delovanje. Če jo boste uporabljali na prostem, ni nič narobe, če ji najdete prostor, kjer bo ostala suha in na varni razdalji od neposredne umazanije.

Če potrebujete napajanje izven doma …

… je BLUETTI AC180 zelo dobra polnilna postaja, ki me ni razočarala. Napaja lahko skoraj vse najbolj uporabljene naprave, nekatere tudi istočasno. Priključkov je dovolj, kakovost izdelave je odlična. Teža je lahko pri določenih primerih uporabe ovira, vendar boste težko našli polnilno postajo z enako kapaciteto in občutno manjšo težo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom prenosne polnilne postaje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več