Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
22.03.2023 07:14
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test 3D tiskalnika Creality Ender 5 S1: prijazen do novincev, pripravljen tudi za vešče uporabnike

V uredništvu že nekaj časa spremljamo razvoj 3D tiskalnikov. Koncept 3D tiskalnikov nas je že od samega začetka fasciniral. Zavedamo se tudi pomena 3D tehnologije v gospodarstvu in proizvodnji.
Ali je 3D tiskalnik Creality Ender 5 S1 odlična vstopnica za v svet 3D tiskanja?
Ali je 3D tiskalnik Creality Ender 5 S1 odlična vstopnica za v svet 3D tiskanja?

Vendar je nas bolj zanimalo, kako se 3D tiskalniki obnesejo v domačih delavnicah. Zanimalo nas je, kako enostavno lahko kot popolni novinec kupimo 3D tiskalnik, ga sestavimo in začnemo uporabljati. Odločili smo se za 3D tiskalnik Creality Ender 5 S1, ki nas je v prvi meri prepričal z ugodno ceno in z obljubo o visoki hitrosti tiskanja ob visokih temperaturah. Gre za naslednika tiskalnika Creality Ender 5, predstavljen leta 2019, kateremu so dodali novi (direktni) ekstruder, ki naj bi zmanjšal morebitno nitkanje (angl. stringing) filamenta.

PrednostiSlabosti
➕ Odlična kakovost tiskanja➖ Začetna ročna izravnava 3D grelne plošče
➕ Visoka hitrost tiskanja➖ Redno preverjanje lege grelne plošče
➕ Hitra sestava 
➕ Prenovljeni ekstruder 

Creality Ender 5 S1 glavne značilnosti

  • Prostornina: 220 x 220 x 280 mm
  • Vrsta ekstruderja: direktni
  • Premer šobe: 0,4 mm
  • Maksimalna temperatura šobe: 300°C
  • Najvišja temperatura grelne plošče: 110°C
  • Največja hitrost tiskanja: ~ 250mm/s
  • Podprti filamenti: PLA, PETG, ABS, TPU, ASA, HIPS
  • Način izravnave plošče: hibridni (CR dotik in ročna kolesa)
  • Shramba: SD kartica
  • Slicer: Creality Slicer, Prusaslicer, Cura

Creality Ender 5 S1: dizajn in sestava

Če primerjamo predhodnika Creality Ender 5 in novega Ender 5 S1, opazimo nekaj oblikovnih sprememb. Kockasta oblika tiskalnika ostaja, novinca pa sta direktni Sprite ekstruder na vrhu in novi, bolj pregleden 4,3-palčni zaslon na dotik, ki se je premaknil iz stranske pozicije na sredino tiskalnika, kjer se pod ohišjem nahaja osnovna plošča in druga elektronika. Če boste želeli posodobiti vdelano programsko opremo (angl. firmware), boste morali odpreti to ohišje in najti priključek za SD kartico, na katero ste kopirali firmware posodobitev.

Sama sestava tiskalnika Creality Ender 5 S1 je relativno enostavna. Priložena navodila imajo dovolj slikovnega in tekstovnega materiala, kateremu boste zlahka sledili. V uredništvu smo potrebovali dobro uro za končno podobo tiskalnika. Bodite pozorni pri orientaciji. V naših navodilih je bila ta narobe označena na sliki. Orientirajte se po logotipu Creality in ne po oseh. Vsi vijaki in orodja so primerno označeni, zato tukaj ne bi smelo priti do šuma v komunikaciji. Pomagajte si z zaščitno peno, ki jo lahko uporabite kot stojalo, medtem ko vijačite X, Y in Z osi. Proti koncu, ko boste morali vijačiti sklop Z-osi na ogrodje 3D tiskalnika, je priporočljivo, da vam pomaga še en par rok, kajti za postavitev boste morali malenkost nagniti celotno ogrodje.

Če boste tako kot mi naleteli na napako 202 ali 203, ki se vam bo izpisala na zaslonu, ko boste hoteli izravnati grelno ploščo, preverite, ali so vijaki na motorju Z-osi dobro pritrjeni. Preverite še vijake na anti-backlash matici, čigar naloga je, da se plošča ustavi na želeni višini. Če boste opazili, da je na anti-backlash matici vzmet malenkost izven optimalne lege, boste morali odviti Z-os od ogrodja, odviti palico in ročno popraviti njeno lego.

Najbolj pomembno pa je, da na zadnji strani matične plošče preverite, da je tiskalnik nastavljen na ustrezno napetost. Lahko se zgodi, da tiskalnik ne bo privzeto nastavljen na 230 V.

Po priklopu vseh kablov je čas, da nastavite lego grelne plošče. Na zaslonu pojdite v nastavitve in kliknite na Auxilliary Leveling. Počakajte, da se plošča postavi na svoj položaj. Na zaslonu boste opazili, da imate na voljo 5 pozicij. Pojdite po zaporedju in s pomočjo priloženega nivelirnega lista nastavite lego grelne plošče. Optimalno si želite, da je med šobo in grelno ploščo toliko prostora, da boste čutili, da se papir dotika šobe, vendar da je še vedno dovolj prostora, da papir nemoteno drsi po plošči. Za bolj podrobna navodila se posvetujte s priročnikom ali pa video navodili na spletu.

Po končani ročni izravnavi kliknite še na funkcijo Auto Levelling, s katero bo 3D tiskalnik s 16 točkami preveril lego plošče.

Če boste 3D tiskalnik želeli premakniti, to lahko storite s pomočjo ročk na vsaki strani ogrodja.

Začetek tiskanja

Začeli smo skromno. Na priloženi SD kartici sta naložena dva 3D modela: zajček in čoln. Vse, kar morate storiti je, da vstavite SD kartico v režo na desni strani tiskalnika in izberete model. Tiskalnik bo samodejno prilagodil temperaturo šobe in grelne plošče. V našem primeru smo uporabili priloženi PLA model v beli barvi, ki se je segrel na temperaturo 205°C, grelna plošča pa na 60°C. Kot lahko vidite po spodnjih slikah, je 3D tiskalnik Creality Ender 5 S1 odlično opravil svojo nalogo. Linije so brezhibne, nitkanja ni ali pa je skorajda neopazno. Brez posegov nam je kot največjim novincem uspelo pripraviti končni produkt.

Preden smo se lotili bolj kompleksnih modelov, smo želeli testirati 3D tiskalnik pri najvišji hitrosti. Doslej smo uporabili privzet hitrostni profil 120 mm/s. Polno hitrost 250 mm/s nastavite v spremni aplikaciji Creality Slicer (zadnja različica 4.8). Višja hitrost običajno lahko pomeni slabšo kakovost tiskanja, kar je bila naša največja skrb. Natisnili smo še enega zajčka, tokrat s polno hitrostjo, in z rezultatom smo bili izredno zadovoljni. Res je, da je model zelo enostaven, in da je PLA filament, ki je najbolj enostaven za uporabo, vendar vseeno ob neposredni primerjavi nismo opazili razlik.

Čas je bilo za bolj napredno 3D tiskanje. Če tako kot mi iščete dobre in predvsem brezplačne 3D modele (za osebno rabo), si lahko pomagate s kar nekaj spletnimi stranmi. Osebno sta nam bili najboljši cults3d.com in printables.com. Naslednja v tiskalnem nizu je bila prikupna hobotnica, ki smo jo izbrali zaradi gibljivih sklepov (Vir: McGybeer). Rezultat si lahko ogledate na spodnji fotografiji. Model je izpadel čudovito in tudi sklepi delujejo brezhibno.

Za naslednji projekt smo izbrali animirano figuro Baby Yoda iz serije Mandalorian (Vir: Marvin_Miniatures), ki je potešila našega notranjega piflarja. Naredili smo napako in velikost modela preveč skrčili. Zaradi delikatnosti 3D tiskalnik tako ni uspel natisniti desne roke in namesto roke smo dobili le kup strjenega filamenta. Seveda je tukaj krivda na naši strani, ker pred tem nismo prilagodili modela.

Zelo kmalu smo ugotovili, da je 3D tiskanje izredno zabavo in po zaslugi Creality Ender 5 S1 tudi v rokah amaterjev zelo enostavno. Nadaljevali smo s tiskanjem, vse dokler nam ni zmanjkalo priloženega PLA filamenta. Natisnili smo Klobuk Izbiruh iz vesolja Harry Potter (Vir: Design Factory), figuro Groot iz filma Guardians of the Galaxy (Vir: Max666), stojalo za pametno uro (Vir: rbelnienk182) in še več.

Kaj pa čas tiskanja? Za hobotnico smo potrebovali dve uri in pol, za preproste modele, kot sta zajček in čoln, slabo uro. Groot je zahteval nekaj minut več kot 2 uri, stojalo za uro pa 90 minut. Za največje in najbolj zapletene modele lahko pričakujete čas tiskanja več dni.

Kar nas je zmotilo, je, redno preverjanje lege grelne plošče. Po nekaj tiskanjih smo opazili, da se začetni sloj ni dobro prijel grelne plošče, kar je pomenilo večje tveganje, da se bo model odlepil. Napako smo odpravili, tako da smo ponovno ročno izravnali ploščo. To smo morali redno ponavljati, kajti plošča je naključno padala izven optimalne lege. Razlog je prav gotovo zaradi vibracij pri visoki hitrosti tiskanja in zaradi plastičnih nosilcev pod grelno ploščo, ki nudijo premalo podpore.

Končno mnenje

Creality Ender 5 S1 se je v amaterskih rokah izkazal kot dober 3D tiskalnik. Verjamemo pa, da bi se njegova uporabnost še povečala pri bolj strokovnih uporabnikih, ki intimno poznajo svet 3D tiskanja in modeliranja.

Osebno smo bili s 3D tiskom zelo zadovoljni. S privzetimi tovarniškimi nastavitvami smo ustvarili produkte, ki bi jih brez težav lahko podarili kot darilo ali pa bi zavzeli osrednje mesto v naših domovih. Težav z nitkanjem ni bilo ali pa so bila posledica naših napak. Razen rednega preverjanja lege grelne plošče nismo našli napak s tem tiskalnikom.

Sedaj nam preostane samo še, da preizkusimo ostale filamente v različnih barvah in razširimo naše znanje o 3D tiskalnikih.

Kaj pa vi? Ste že preizkusili kakšen 3D tiskalnik? Kakšna je bila vaša izkušnja? Zaupajte nam jo v komentarjih.

Cena 3D tiskalnika Creality Ender 5 S1?

Če bi se radi tako kot mi vrgli v novo področje, potem je morda pravi čas za to. Creality Ender 5 S1 je na spletni strani GeekBuying na voljo za zelo ugodnih 449 €. Za znižano ceno morate uporabiti promocijsko kodo NNNCRTLY5S1.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več