Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
13.03.2024 16:16
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu ASUS ROG Zephyrus G16 – všeč mi je, da ni klasičen gaming prenosnik

Gaming ali igričarski prenosnik lahko običajno že na daleč prepoznamo. So kričeči, robustni, preokorni za delo na poti ... Ali to velja za vse gaming prenosnike ali sem morda našel izjemo?
ASUS ROG Zephyrus G16 je najnovejši preizkusni zajček na moji mizi. Pričakoval sem nekaj čisto drugačnega, kar pa sem dejansko dobil.
ASUS ROG Zephyrus G16 je najnovejši preizkusni zajček na moji mizi. Pričakoval sem nekaj čisto drugačnega, kar pa sem dejansko dobil.

Spomnim se nedavnega novinarskega dogodka, ko je večina novinarjev delala na običajnih prenosnikih, vitki in elegantni, samo eden pa si je drznil prinesti prenosnik z RGB osvetljavo, z dvakrat debelejšim ohišjem in zvokom mehanske tipkovnice, ki ga ne moreš zgrešiti. Začuda to nisem bil jaz in vsake toliko časa me je premamilo, da sem pokukal na njegov zaslon, če slučajno igra kakšno zanimivo igro, ki bi popestrila drugače zelo dolgočasno novinarsko konferenco.

Kar želim povedati je, da gaming prenosniki vedno izstopajo, še posebej v prostoru s klasičnimi prenosniki. Igričarski prenosniki se požvižgajo na eleganco, raje imajo drzne oblike, ostre robove, robustnost in kričeče elemente, ki nam dajo takoj vedeti, da je to računalnik za igranje igre Crysis na najvišji ločljivosti.

Moj pogled na gaming prenosnike pa se je spremenil, ko sem zagledal ASUS ROG Zephyrus G16 (GU605).

ASUS ROG Zephyrus G16 – prej bi rekel, da je prenosnik za delo

Najnovejše ASUS prenosnike Zephyrus G14 in G16 so predstavili na CES-u 2024. Takrat sem bil pozoren na novo aluminijasto ohišje, nekoliko spremenjen mehanizem tečaja in na splošno bolj diskreten videz. Če ne bi vedel, da gre za linijo Zephyrus, bi jih zlahka zamenjal za prenosnike Zenbook. Tako so neočitni pri razkrivanju svojih igričarskih koreninah, da je res težko ugotoviti, da je to računalnik, s katerim lahko preigravamo najnovejše igre.

Če opaziš napis ROG (Republic of Gamers), se ti morda začne svitati. Na zadnji strani zaslona je tudi tanek LED trak, ki pa je tako nevpadljiv in zame celo eleganten, da ga bodo le redki asociirali z gaming prenosnikom. Ko se računalnik napaja iz baterije se ta LED trak celo ugasne, pri napajanju iz vtičnice pa se zopet vklopi, nadziramo ga pa preko programske opreme Armoury Crate.

In to je ta posebnost, ki se mi dopade pri ROG Zephyrus G16. Je več kot le prenosnik za zabavo, ima vse sestavine za odličnega delovnega spremljevalca. Brušen aluminij (v črni ali beli barvi) zagotavlja kakovostno izdelavo, 16-palčni zaslon je ravno pravšen za resno delo in da ne pogrešamo večjega namiznega monitorja. Tudi ni pretirano težak (1,85 kg), še posebej glede na strojno opremo, najbolj impresivna pa je njegova debelina (15 mm). Naj poudarim, da gre za prenosnik, v katerega lahko vgradimo grafično kartico RTX 4090 in najnovejši procesor Intel Core Ultra 9, zato so te dimenzije resnično impresivne. Njegov dosežek še ni uspela poustvariti konkurenca, zato gre za najtanjši 16-palčni prenosnik s tovrstno konfiguracijo na trgu.

Tanek LED trak ni preveč vpadljiv, ravno nasprotno. Deluje zelo elegantno, pa še nadziramo ga lahko v Armoury Crate.

Tanek LED trak ni preveč vpadljiv, ravno nasprotno. Deluje zelo elegantno, pa še nadziramo ga lahko v Armoury Crate.

Užitek vam bo delati in igrati na takem zaslonu

16 palcev je po mojem okusu odlično za delo na poti, večja površina pa ne škoduje tudi pri igranju iger. Marsikdo ne bo delil mojega mnenja, saj si na poti nekateri želijo bolj kompaktne dimenzije (13 ali 14 palcev). V katero skupino spadate vi, presodite sami. Zame je odgovor jasen, še posebej, če imam dostop do odlične OLED panele z ločljivostjo 2560 x 1600 slikovnih pik, frekvenco osveževanja 240 Hz in zakasnitvenim časom le 0,2 ms.

Visoka hitrost osveževanja bo razumljivo najbolj koristila pri igranju iger, pri vsakdanjih opravilih in za večino opravljenega dela bo zadoščala manjša hitrost v zameno za daljšo baterijo, kar lahko tudi spremenite v nastavitvah zaslona. Visoka ločljivost bo dobrodošla praktično povsod, pri igranju, delu in gledanju filmov/serij.

Za oblikovalce, arhitekte, fotografe in vse, ki stavijo na barvno natančnost, bo najmočnejše orodje OLED panela, ki je umerjena po standardu PANTONE. Pokriva 100 % barvni razpon DCI-P3, kar je pričakovano glede na ostale specifikacije OLED panele.

Nisem našel scenarija, kjer se OLED ne bi dobro obnesel, ali kjer bi rekel, da potrebujem več od ponujenega. Podrobnosti v igrah so izjemne, verjamem pa, da se bo zaslon odlično obnesel, ko boste zagnali Photoshop, Illustratorja in podobne programe.

Zaslon je tudi zelo prijazen do oči. ASUS je poskrbel, da oddaja 70 % manj škodljive modre svetlobe. Če morda radi berete knjige, stripe ali mango na računalniku in ker na splošno nekateri preživijo več kot 8 ur za računalnikom, je to lastnost, ki bo koristila vsakomur.

Kljub vitkosti zmogljivost ni zadušena

Moj prvi pomislek je bil, kako se ASUS ROG Zephyrus G16 spopada s pregrevanjem. Gaming prenosniki so z razlogom debelejši z debelimi režami na vsaki strani za hitro odvajanje toplote in interni sistem za hlajenje ključnih komponent.

ASUS ROG Zephyrus G16 po zunanjosti ne deluje, da bi premogel enake hladilne sposobnosti. A skrito očem je hladilni sistem, ki procesor hladi s tekočo kovino, ki je bolj zanesljiva kot hlajenje s klasično termalno pasto. Za hlajenje grafične kartice RTX 4090 skrbi parna komora, druge kartice nižjih zmogljivosti pa hladi sistem treh ventilatorjev. Kar ne vidim pogosto so filtri, ki preprečujejo vdor prahu. Največja težava uporabnikov je, da si ne želijo pretirano posegati v prenosnik, čeprav se zavedajo, da se skozi uporabo v ohišju nabira prah in umazanija. Ti filtri bodo zmanjšali nabiranje prahu, vendar ne v nedogled, zato je vseeno priporočljivo redno vzdrževanje.

Ventilatorji so večinoma neslišni, razen ko boste zagnali Crysis, Cyberpunk 2077 in podobno grafično intenzivne programe. Takrat pa morajo prestaviti v višjo prestavo, vseeno pa niso pretirano moteči.

Presenetljivo dober zvok, udobna uporaba in dolga avtonomija

Na zvočnike v prenosnikih se pri testih dolgo ne zadržujem. Večinoma so zadostni, ko jih potrebujemo, za kaj več pa vedno svetujem uporabo slušalk, še posebej za igranje iger. ASUS ROG Zephyrus G16 je izjema mojemu pravilu. Ima kar šest zvočnikov, od tega štiri nizkotonce in dva visokotonca, ki poskrbijo za prijeten in bogat zvok, še posebej za standarde prenosnikov. Ne bi jim bilo potrebno vgraditi takšnega zvočnega sistema, saj se le redko zgodi, da je to faktor, ki pomembneje vpliva na uporabnikovo izkušnjo. Ampak to so storili in verjamem, da se bodo našli uporabniki, ki bodo izkoristili ponujeno.

Pri tipkovnici in sledilni ploščici se ustavim za malenkost dlje časa, saj sta izredno pomembni in odločata, kako dobro mi bo prijalo delo na prenosniku. Lahko rečem, da ima tipkovnica dovolj globok hod tipk, zato ima tipkanje dober taktilen občutek. Seveda ni pretirano ergonomska, saj tudi zaradi zasnove ne more biti, vseeno pa nelagodnega občutka pri daljši uporabi ni. Ravno nasprotno.

Sledilna ploščica je velika, večja od pričakovanega, in tudi zelo odzivna na dotike in pritiske. Baterija z zmogljivostjo 90 Wh ima pred seboj kar težko nalogo, saj mora napajati izredno potratne komponente in obenem še velik zaslon. Ne bo podirala nobenih rekordov, kljub temu pa svoje delo opravi z bronasto odliko. Pri igranju zahtevnih iger boste z baterijo lahko odigrali dovolj dolgo seanso, da boste potešili svojo gaming strast. Za vsakdanje delo, kar vključuje uporabo Worda, Outlooka, brskalnika in podobnih programov, bi morali delavnik preživeti brez težav. Ko se boste pa lotili težjih delovnih nalog (Photoshop, Premiere …), pa lahko zopet pričakujete hitrejšo porabo.

ASUS ROG Zephyrus G16 – ni poceni, a vreden vsakega centa

Meni je bilo takoj jasno, da sem ugledal vrhunski prenosni računalnik, in verjamem, da se tega zdaj zavedate tudi vi. Prepričan sem, da vam je po opisanem tudi jasno, da takšna zmogljivost in izvedba ne moreta biti na voljo za tisočaka. Osnovna konfiguracija prenosnika ASUS ROG Zephyrus G16 z grafično kartico RTX 4060 se začne pri približno 2700 €, za najboljšo konfiguracijo pa boste seveda morali prišteti še nekaj stotakov.

Za točne cene, vse konfiguracije in kje jih kupiti obiščite www.asusplus.si.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem ASUS.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več