Računalništvo, telefonija
05.08.2017 15:14
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla še vedno z izgubo, a s podvojenim prihodkom

Električni avtomobil Model 3 bo podjetje Tesla Motors najverjetneje izvlekel iz finančnih težav.
Električni avtomobil Model 3 bo podjetje Tesla Motors najverjetneje izvlekel iz finančnih težav.

Konec julija 2017 je šel v zgodovino kot eden izmed največjih prelomnic v zgodovini komercialnih električnih vozil, saj naj bi ta sedaj odslej močno pridobivala na priljubljenosti. Podjetje Tesla Motors je namreč najavilo, da je uspešno dostavilo prvi komercialni električni avtomobil Tesla Model 3 končnemu kupcu. Tu namreč gre za prvo električno vozilo, ki je cenovno dostopno končnemu uporabniku, hkrati pa temu ni treba sklepati nobenih kompromisov, kot je to sicer značilno za ostala električna vozila, ki so na voljo na trgu.

Mnogi so celo prepričani, da bo električni avtomobil Model 3 podjetje Tesla Motors izvlekel iz težav, saj vsaj na videz uspešno podjetje še vedno beleži visoke izgube. Podjetje je namreč ustvarilo za kar preračunanih 282 milijonov evrov izgube oziroma za preračunanih 34 milijonov evrov izgube več kot v enakem obdobju lani. Kljub veliki izgubi in številnim dolgovom so investitorji več kot optimistični glede prihodnosti podjetja Tesla Motors, kar se je pokazalo na dvigu vrednosti delnic podjetja, in sicer za kar osem odstotkov.

Investitorje je po vsej verjetnosti prepričal podatek, da na električni avtomobil Model 3 trenutno čaka že več kot 500 tisoč kupcev, ki so zanj že pred časom vplačali polog v višini 1.000 ameriških dolarjev oziroma 1.000 evrov. Tu namreč gre za enega izmed najbolj želenih električnih avtomobilov, saj za nizko ceno ponuja veliko. Električni avtomobil Tesla Model 3 vrednosti preračunanih 29.700 evrov lahko namreč z enim polnjenjem naredi do 350 kilometrov, nekoliko dražja različica v vrednosti preračunanih 37.400 evrov pa kar 500 kilometrov. Armaturna plošča tu praktično nima gumbov, saj avtomobil skoraj v celoti upravljamo preko 38,1-centimetrskega (15-palčnega) zaslona. Električni avtomobil Model 3 se sicer ponaša še s hitrostjo do slabih 250 kilometrov na uro.


Prijavi napako v članku