Računalništvo, telefonija
26.06.2013 15:49
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla Motors s polnilnimi postajami, ki baterijo avtomobila »napolnijo« v 90 sekundah

Inženirji podjetja Tesla Motors so pripravili namensko »polnilno« postajo, ki lahko samodejno zamenja izpraznjeno baterijo avtomobila družine Model S s povsem napolnjeno. Postopek zamenjave traja do največ poldrugo minuto, znaj pa bo v ZDA potrebno odšteti do največ 60 evrov.
Večurno polnjenje baterije bo za lastnike avtomobilov Tesla Motors kmalu le še slab spomin!
Večurno polnjenje baterije bo za lastnike avtomobilov Tesla Motors kmalu le še slab spomin!

Pri električnih avtomobilih je doseg z enim polnjenjem baterij zelo pomemben podatek, saj je potrebno te (praviloma) polniti zelo dolgo. Ker hranilnikov električne energije ne moremo napolniti na enak način kot posode za gorivo običajnega avtomobila, so se pri podjetju Tesla Motors domislili nadvse zanimivega sistema, ki bo v prihodnosti avtomobile »napolnil« hitreje, kot to počnemo danes.

Inženirji podjetja Tesla Motors so dejansko pripravili namensko »polnilno« postajo, ki lahko samodejno zamenja izpraznjeno baterijo s povsem napolnjeno. Postopek zamenjave baterije traja do največ poldrugo minuto, pri čemer lastniku avtomobila ni potrebno izstopiti iz vozila. Voznik se bo lahko če nekaj ur vrnil po svojo baterijo, ali nadaljeval vožnjo z nadomestno, pri čemer bo, glede na razliko v starosti in iztrošenosti baterije, plačali ustrezno nadomestilo. Cena storitve hitre menjave baterij naj bi se v ZDA gibala med preračunanimi 40 in 60 evri.

Hitra »polnilna« postaja bo sprva namenjena avtomobilom Tesla Motors Model S. Tu gre za električni avtomobil maloprodajne vrednosti od preračunanih 60-tisoč evrov, ki z enim polnjenjem ponuja do 500 kilometrov avtonomije. Podjetje Tesla Motors na baterijo zagotavlja kar osemletno garancijo in to brez omejitve prevoženih kilometrov.


Prijavi napako v članku