Računalništvo, telefonija
Telefonija
Poslovne rešitve
15.09.2023 08:01
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telemach predstavil lasten 5G telefon

Telemach, eden največjih slovenskih telekomunikacijskih podjetij, širi svojo ponudbo mobilne telefonije, vendar ne z novim paketom, ampak z lastnim telefonom.

Telefon, ki se bo očitno preprosto imenoval Telemach 5G (na škatli je še oznaka UG Phone U23), bo od 15. septembra na voljo za 179 € . V akciji staro za novo pa bo na voljo za zgolj en evro. Predstavitev telefona je del širše strategije Telemacha, da 5G omrežje, telekomunikacijski standard prihodnosti, približa širši množici po dostopni ceni.

Kakšne so specifikacije telefona Telemach 5G?

Za proizvodnjo telefona Telemach 5G so združili moči s proizvajalcem ZTE, ki ima pod svojim okriljem tudi bolj znane gaming telefone Nubia Red Magic.

V ospredju je podpora za 5G omrežje, ki v razredu telefonov pod 200 € ni samoumevna. Telefon Telemach 5G bo podpiral tudi storitev VoLTE, storitev VoWiFi vsaj po besedah predsednika poslovodstva Telemacha Adriana Ježine v tem trenutku ni v načrtu. Za zdaj ostaja edini ponudnik klicev prek brezžičnega omrežja Telekom Slovenije.

V notranjosti telefona bije srce procesorja nižjega razreda Unisoc T760. Je osemjedrni procesor, štiri jedra so hitrejša ARM Cortex-A76, preostala pa bolj varčna ARM Cortex-A55. Za večopravilnost je na voljo 4 GB sistemskega pomnilnika in možnost virtualne razširitve do 4 GB. Za shranjevanje slik in posnetkov je na voljo osnovnih 128 GB prostora.

Prednameščen je Android 13, v tem trenutku pa še ni znano, koliko let podpore bo prejemal telefon Telemach 5G. Znano pa je, da ima 3-letno garancijo.

Na zadnji strani se nahaja obroč s kamerama, ki na prvi pogled spominja na dizajn Honor telefonov. Glavna kamera ima ločljivost 50 milijonov slikovnih pik, sekundarna kamera pa 2 MP. Spredaj je še 5 MP selfie kamera.

Ena boljših značilnosti je 90-Hz osveževanje 6,53-palčnega LED zaslona (ločljivost 720p). Prvi vtis je bil spodbuden. Procesor je očitno dovolj zmogljiv, da nismo opazili morebitnega trganja slike ali zatikanja pri 90 Hz.

Baterija kapacitete 5000 mAh bo po vsej verjetnosti lahko zdržala krepko čez en dan. Kombinacija slabše ločljivosti zaslona in komponent nižjega razreda pomeni, da telefon pri vsakdanjih opravilih ni velik porabnik energije. Na voljo sta dve reži za SIM kartici. Prednameščene pa so nekatere Telemach aplikacije: EON TV, naročniški portal Telemach, EON Connect, N1info in Sportklub.

Telefon Telemach 5G bomo v naslednjih dneh testirali tudi v uredništvu.

Akcija staro za novo, ki spodbuja koncept trajnosti in ponovne uporabe, bo za morebitne kupce po vsej verjetnosti najboljša kupčija. Vrednost enega evra je težko preseči. Pri polni ceni pa se telefon že sooča s konkurenco (Redmi, POCO, Galaxy A, vivo …), ki jo bo vsaj s prvo generacijo telefonov težko prekosil. Več o tem v podrobnem testu telefona v naslednjih tednih.

Rast tržnih deležev

Telemach je od leta 2015 najhitreje rastoči mobilni operater. V segmentu širokopasovnega interneta (32,2 %) in VoIP telefonije v Sloveniji zaseda prvo mesto. Nedavno je družba United Group, pod katero spada Telemach, v Sloveniji, Bolgariji in na Hrvaškem prodala telekomunikacijske stolpe družbi Tawal iz Savdske Arabije. Tako se je Telemach pridružil trendu, ki je na trgu telekomunikacije prisoten že nekaj let, še posebej v tujini. V začetku leta se je za podobno potezo odločil tudi A1 Slovenija.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
United Group 5G omrežje Telemach VoLTE


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,