Prenosni računalniki
04.05.2013 10:07

Deli z drugimi:

Share

Tablice iPad v enem letu izgubile 18,5 odstotka trga

Brskalnik Safari je na tablicah zelo uspešen.
Brskalnik Safari je na tablicah zelo uspešen.

Analitično podjetje IDC v svoji najnovejši raziskavi ugotavlja, da je Apple v enem letu doživel zelo velik padec tržnega deleža v segmentu tabličnih računalnikov. Se je pa kljub temu močno povečalo število dostav njegovih tablic. Za padec tržnega deleža Appla je krivo dejstvo, da so druga podjetja povečala število dostav v zadnjem letu, hkrati pa je bilo precej večje tudi povpraševanje po tovrstnih napravah iz strani potrošnikov.

Apple je v prvi četrtini letošnjega leta dostavil 19,5 milijona tablic iPad (v istem obdobju lani 11,8 milijona), kar je zadostovalo za 39,6-odstotni tržni delež. Lani ob tem času je obvladoval kar 58,1 odstotka trga. Na drugem mestu najdemo Applovega največjega konkurenta na “mobilnem trgu” – Samsung. Ta je v letošnjem prvem četrtletju dostavil 8,8 milijona tablic (lani 2,3 milijona), kar je zadostovalo za 17,9-odstotni tržni delež. Lani v tem času je Samsung obvladoval 11,3 odstotka trga.

Tretje mesto na lestvici zaseda Asus s 5,5-odstotnim tržnim deležem (2,7 milijona dostav), četrtega Amazon s 3,7-odstotnim tržnim deležem (1,8 milijona dostav), petega pa Microsoft z 1,8-odstotnim tržnim deležem (0,9 milijona dostav). Slednjemu torej tablice Surface (še) niso prinesle kakšnega odmevnejšega rezultata.

To pa sicer niso vsa podjetja, ki kaj štejejo na trgu tabličnih računalnikov. Analitično podjetje IDC je ugotovilo, da so kar 15,5 milijona tablic dostavila še preostala podjetja.


Prijavi napako v članku