Računalništvo, telefonija
21.05.2018 09:29

Deli z drugimi:

Share

Ta Intelov procesor za prenosnike ne potrebuje aktivnega hlajenja!

Novi Intelov procesor Core M3-8114Y bo za hlajenje potreboval zgolj hladilni blok iz aluminija
Novi Intelov procesor Core M3-8114Y bo za hlajenje potreboval zgolj hladilni blok iz aluminija

Pred časom je podjetje Lenovo kot prvo ponudilo v prodajo prenosnik, ki je opremljen z Intelovim procesorjem s sredicami Cannon Lake. Tu dejansko gre za Intelov procesor Core i3-8121U, ki je izdelan s pomočjo napredne 10-nanometrske tehnologije. To pomeni, da procesor pri manjši porabi električne energije lahko nudi znatno večjo računsko zmogljivost. Procesor Intel Core i3-8121U sicer temelji na osnovi dveh procesorskih jeder oziroma štirih procesorskih niti pri frekvenci 2,2 gigahercev oziroma do 3,2 gigahercev v pohitrenem načinu delovanja.

Novi procesor podjetje Intel družine Cannon Lake pa se bo prikupil predvsem tistim, ki prisegajo na tišino. Procesor z oznako Core M3-8114Y bo namreč pri polni obremenitvi porabil do največ 4,5 vatov električne moči, kar pomeni, da za hlajenje ne bo potreboval aktivnega hlajenja ampak zgolj hladilni blok iz aluminija. Novost bo za preračunavanje podatkov uporabljala dve procesorski sredici frekvence 1,5 gigahercev, ki naj bi se pri večji obremenitvi povečala na 2,2 gigahercev.

Novi energijsko varčen Intelov procesor Core M3-8114Y s sredicami Cannon Lake bo v polni meri podpiral pomnilnike LPDDR4. Poleg tega bo ponujal še vgrajeno grafično kartico Intel UHD Graphics iGPU, medtem ko je ta pri procesorju Core i3-8121U privzeto izključena.


Prijavi napako v članku