Procesorji
11.12.2012 12:03
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Svetlobni žarki v računalnikih prihodnosti

Inženirjem podjetja IBM je uspelo izdelati prvi prototip svetlobnega elektronskega vezja, ki je tako rekoč že nared za množično komercialno proizvodnjo. To je grajeno na osnovi klasičnih elektronskih (silicijevih) in svetlobnih komponent, pri čemer slednje skrbijo za izjemno hiter prenos podatkov.
Prihodnost računalništva je v svetlobi!
Prihodnost računalništva je v svetlobi!

Podjetje IBM je predstavilo pomemben dosežek v okviru prizadevanj, da bi pri prenašanju podatkov znotraj in med računalniki namesto elektrike uporabili svetlobne žarke. Njihovim inženirjem je namreč uspelo izdelati prvi prototip oziroma primerek svetlobnega elektronskega vezja, ki je tako rekoč že nared za množično komercialno proizvodnjo. Za ta namen so uporabili tehnologijo, imenovano »silicon nanopohonics«, ki temelji na osnovi 90-nanometrskega proizvodnega procesa.

Inovativno svetlobno čipovje podjetja IBM je grajeno na osnovi klasičnih elektronskih (silicijevih) in svetlobnih komponent, pri čemer slednje skrbijo za izjemno hiter prenos podatkov tako med posamičnimi čipovji kot med računalniškimi sistemi, podatkovnimi centri in celo superračunalniki. Svetlobne komponente, vgrajene v elektronskem vezju omogočajo prenos podatkov s hitrostjo do 25 gigabajtov na sekundo. Inženirji podjetja IBM so prepričani, da jim bo s povečenjem števila svetlobnih signalov znotraj posamičnega optičnega vlakna uspelo doseči več terabajtno hitrost prenosa podatkov.

Podjetje IBM bo revolucionarno svetlobno čipovje javnosti prvič predstavilo na letnem srečanju IEEE International Electron Devices Meeting v San Franciscu, medtem ko naj bi se na trgu pojavili že proti koncu naslednjega leta. Ti bodo sprva seveda na voljo le kot »vmesnik« za prenos podatkov med strežniškimi sistemi, podatkovnimi centri in celo superračunalniki. V bližnji prihodnosti pa bi ti lahko zašli celo med osebne in prenosne računalnike, s čimer bi se jim znatno povečala zmogljivost.


Prijavi napako v članku