Procesorji
14.09.2011 14:50

Deli z drugimi:

Share

Superračunalnik IBM Watson kot zdravstveni svetovalec

Bi zaupali vaše zdravje superračunalniku?
Bi zaupali vaše zdravje superračunalniku?

Superračunalnik IBM Watson je svoj prvi vidnejši uspeh doživel na priljubljenem ameriškem kvizu Jeopardy. Tam je namreč brez večjih težav opravil s kar dvema prekaljenima človeškima tekmecema. Sedaj je superračunalnik IBM Watson dobil še možnost, da se preizkusi kot zdravstveni svetovalec. Podjetje IBM je namreč podpisalo dogovor z zdravstveno zavarovalnico WellPoint. S tem se bo dejansko pričela prva komercialna uporaba trenutno najbolj naprednega računalniškega sistema.

Ker gre za zdravstveno zavarovalnico, bo primarna naloga superračunalnika IBM Watson kakopak zniževanje zdravstvenih stroškov. To naj bi dosegel na način, da bo povečal kakovost zdravljenja pacientov. Superračunalnik IBM Watson se bo najprej preizkusil v vlogi svetovalca pri diagnosticiranju bolezni in določanju nadaljnjega zdravljenja. Ta bo v veliko pomoč tudi medicinskim sestram, ki so v zdravstvenih domovih in bolnišnicah pristojne za zdravljenje pacientov po navodilih zdravnika.

Superračunalnik IBM Watson bo zdravstvena zavarovalnica WellPoint najprej preizkusila v centrih za zdravljenje raka, akademskih medicinskih centrih in onkološki ambulantah. To naj bi se zgodilo že v prvi polovici naslednjega leta. Proti koncu naslednjega leta naj bi Watson za zdravstveno svetovanje imel na voljo še zdravstvene kartoteke pacientov, elektronske zapise zdravnikov, podatke o zdravilih in zdravljenjih ter zbirko podatkov iz knjig in medicinskih revij. S tem naj bi se njegova »svetovalna učinkovitost« še povečala, saj lahko v manj kot treh sekundah »predela« kar 200 milijonov strani. Če se bo superračunalnik Watson dobro odrezal kot zdravstveni svetovalec, ga bo IBM v bližni prihodnosti uporabil še na področju inženiringa, znanosti in celo klicnih centrov.


Prijavi napako v članku