Avtomobilizem
31.12.2023 08:17
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Študentje zaobšli napredno zaščito avtomobilov Tesla

Trije raziskovalci informacijske varnosti s Tehniške univerze v Berlinu so Teslinega vozniškega asistenta prisilili, da je vklopil t. i. “Elonov način” in si tako pridobili dostop do skrivnosti podjetja. Domnevno so za ta napad ranljivi vsi Teslini modeli.

Z orodji, ki stanejo približno 600 evrov, so študenti TU Berlin Christian Werling, Niclas Kühnapfel in Hans-Niklas Jacob povzročili kratek dvosekundni padec napetosti za 560 milivoltov in tako “rootali” ARM64 vezje Teslinega avtopilota.

Napetostni izpad je raziskovalcem omogočil, da so iz sistema pridobili poljubno kodo in uporabniške podatke, vključno s kriptografskimi ključi in pomembnimi deli sistema, kar jim je omogočilo rekonstrukcijo delovanja sistema. Raziskovalci so pridobili celo dostop do videoposnetka s koordinatami GPS, ki ga je prejšnji lastnik vozila izbrisal.

Nemškim raziskovalcem je uspelo ugotoviti, katere podatke Tesla zbira za usposabljanje svoje umetne inteligence in katerih ne upošteva.

“Elonov način” je skrivna funkcija popolne samovozeče vožnje brez uporabe rok, ki jo je hekerjem uspelo odkriti že prej. Ta izvršni način omogoča Teslinim vozilom, da se vozijo sama brez kakršnegakoli voznikovega posredovanja ali nadzora. Način je junija 2023 odkril @greentheonly, ki ga je preizkusil in nekaj posnetkov objavil na družbenih omrežjih.

Tovrstna zaobitev bi lahko omogočila tudi brezplačne premijske funkcije. Teslina zmožnost “popolne samovozeče vožnje” (FSD) je sicer na voljo kot dodaten nakup za 12.000 ameriških dolarjev. Vendar zahteva aktivni nadzor voznika in ne omogoča dejanske avtonomne vožnje avtomobila. Sistem FSD so že večkrat kritizirali zaradi njegovih nepravilnih odločitev.

Raziskovalci so s svojim delom želeli pojasniti Teslino varnostno arhitekturo in vrzeli v sistemu Autopilot. Predvidevajo, da so vsa Teslina vozila ranljiva za tovrstne napade, saj verjetno vsa uporabljajo isto vezje, tudi če lastnik ni kupil sistema za pomoč pri vožnji. Raziskovalci so bili tudi sami presenečeni, kako enostavno so se dokopali do Teslinih skrivnosti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tesla

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več