Obvestila podjetij
17.03.2011 16:06
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Strežnik s PREMA tehnologijo

HP je nedavno predstavil novo generacijo strežnika ProLiant DL980 G7, ki kljub svoji x86 zasnovi posega v polje poslovno kritičnih strežnikov, namenjenih najzahtevnejšim poslovnim okoljem. Strežnik s HP PREMA arhitekturo podpira do osem procesorjev, njegove glavne odlike pa so skalabilnost, vzdržljivost in visoka učinkovitost.
Strežnik s PREMA tehnologijo
Strežnik s PREMA tehnologijo

Strežnik je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, ki prisegajo na x86 arhitekturo, in sicer za izvajanje poslovno kritičnih aplikacij, kjer sicer prevladujejo HP Integrity strežniki. V osem-procesorski izvedbi ima DL980 strežnik največ 64 jeder, podpira do 2TB spomina (128 DIMM ležišč) in ima kar 16 PCI Express razširitvenih mest. Temelji na HP PREMA arhitekturi in z njeno pomočjo dosledno izkorišča najnovejše Intel Xeon 7500/6500 procesorje s “Quick Path interconnect” tehnologijo (QPI). Bistvo omenjene arhitekture je uporaba “node controllerja”, ki odpravlja sistemska ozka grla v primeru, ko se v strežniku nahaja večje število med seboj povezanih procesorskih enot. Node controller težavo ozkih grl, ki nastanejo zaradi otežene komunikacije in koordinacije med procesorjimi, odpravlja na dva načina in sicer s tehnologijo »smart CPU caching« in redundačnimi podatkovnimi vodili. Rezultat tovrstne zasnove je zmanjševanje prekomerne obremenitve komunikacijskih kanalov med procesorji in povečanje odpornosti sistema proti napakam.

Tehnologija »smart CPU caching« združi vseh 8 procesorjev v DL980 G7 strežniku v skupine po dva procesorja, node controller pa skrbi za interakcijo med posameznimi skupinami procesorjev. Na ta način se zniža obseg komunikacije med procesorji ter izboljša hitrost dostopa do lokalnih spominskih modulov, dodeljenih posameznemu procesorju. Vsak par procesorjev v posamezni skupimi ima dostop do statusa medpomnilnika vseh procesorjev, kar zmanjšuje število zahtev po osveževanju statusa preostalih procesorjev. Strežnik ima zato za okoli 20 odstotkov boljše zmogljivosti v primerjavi s konkurenčnimi 8-procesorskimi strežniki in to v različnih načinih utilizacije. Poleg tega procesorji do spominskih modulov dostopajo do 30% hitreje, kar zagotavlja dodatno izboljšanje zmogljivosti v primeru poganjanja aplikacij ali virtualnih strežnikov, ki so vezani le na določen procesor ali skupino le-teh. Virtualni strežniki, SAP in HPC (High Performance Computing) aplikacije imajo lahko od tega precejšnje koristi.

Dodatna prednost je tudi t.i. »Dynamic routing«, kar pomeni omilitev ozkih grl s pomočji dinamičnega usmerjanja odvečnega komunikacijskega prometa na alternativne poti v primeru, da je ena izmed poti preveč obremenjena s strani posameznega procesorja. Redundančna sistemska zasnova s podvojenimi sistemskimi vodili temelji na sistemu vmesnikov in povezav znotraj strežnika, ki povečujejo zanesljivost delovanja Xeon procesorjev serij 7500 oziroma 6500 z izboljšano pasovno širino ter manjšim številom napak, povezanih z obdelavo podatkov. S tem precej pridobimo na ravni sistemske razpoložljivosti in se ognemo prekinitvam delovanja tudi v primeru, da bi prišlo do okvare posameznega sistemskega vodila.

V podjetju ATR.SIS, ki je »HP Gold Preferred Partner«, vam svetujemo, dobavimo opremo in opravimo vse storitve, povezane z zagotavljanjem informacijske infrastrukture za učinkovito elektronsko poslovanje vašega podjetja ali organizacije.

Mitja Koželj, ATR.SIS d.o.o.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ATR.SIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ATR.SIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ATR.SIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku