Računalništvo, telefonija
06.12.2019 14:00

Deli z drugimi:

Share

Število spletnih kupcev se je v zadnjem desetletju skoraj podvojilo

Število spletnih kupcev se je v zadnjem desetletju skoraj podvojilo
Število spletnih kupcev se je v zadnjem desetletju skoraj podvojilo

Prek spleta je lani nakupovalo 60 odstotkov državljanov EU, starih med 16 in 74 let, kar je 28 odstotnih točk več kot leta 2008. Spletno nakupovanje je najbolj priljubljeno na Danskem. Delež Slovencev, ki so nakupovali prek spleta, je dosegel dobrih 50 odstotkov, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.


STA je objavil zanimive podatke, kjer najbolj izstopajo primerjave med moškimi in ženskami. Čeprav prek spleta raje kupujejo moški, se je delež spletnih kupcev v zadnjem desetletju bolj povečal med ženskami. Leta 2008 je prek spleta kupovalo 30 odstotkov žensk in 35 odstotkov moških, lani pa 59 odstotkov žensk in 61 odstotkov moških.

Delež kupcev se je najbolj povečal v starostni skupini od 16 do 24 let, in sicer za 32 odstotnih točk na 72 odstotkov. Sledi skupina od 25 do 34 let, kjer se je delež prav tako povečal za 32 odstotnih točk na 78 odstotkov. Te številke se skladajo s sorodnimi trendi na področju uporabe tehnologije, kjer ta pri mlajših starostnih skupinah raste. Povečuje se sicer tudi delež starejših uporabnikov, vendar je rast napram mlajšim vrstnikom manjša.

Spletno nakupovanje je najbolj priljubljeno na Danskem, kjer je lani na tak način kupovalo 84 odstotkov državljanov med 16. in 74. letom starosti. Sledijo Velika Britanija (83 odstotkov), Nizozemska (80 odstotkov) in Švedska (78 odstotkov). Na repu lestvice se je znašla Romunija, kjer je lani prek spleta kupovala petina državljanov.

Državljani EU prek spleta najpogosteje kupujejo oblačila in športno opremo. Artikle iz te skupine jih je lani vsaj enkrat kupilo 64 odstotkov. Sledijo vozovnice in počitniški aranžmaji (53 odstotkov) ter stanovanjska oprema (45 odstotkov).

Tudi med Slovenci so bili najpogostejši artikli pri spletnem nakupovanju oblačila in športna oprema, ki jih je lani vsaj enkrat kupilo 46 odstotkov. Vozovnice in počitniške aranžmaje ter stanovanjsko opremo je kupilo po 35 odstotkov Slovencev.

Letošnji črni petek v ZDA podiral rekorde

Potrošniki so v ZDA na črni petek zgolj na spletu zapravili kar 7,4 milijarde dolarjev. Dvignil se je predvsem delež opravljenih nakupov prek mobilnih naprav, ki je bil letos rekorden. Napram lanskemu letu se je spletna prodaja v ZDA na črni petek povečala za 19,6 odstotka. Adobe Analytics je v svojo raziskavo zajel podatke 80 od 100 največjih trgovcev. Delež opravljenih nakupov preko mobilnih naprav je dosegel kar 39%, povprečen potrošnik pa je zapravil 168 dolarjev, kar je šest odstotkov več kot lani.

Kar se tiče prodaje v fizičnih trgovinah je ta ponovno padla, in sicer je analitsko podjetje ShopperTrak prišlo do podatka, ki pravi, da je prodaja v fizičnih trgovinah bila 6,2 odstotka manjša. Spletna prodaja še enkrat več dokazuje, da počasi prevzema glavno vlogo potrošništva, kar pomeni, da bodo tudi trgovci (tisti, ki še niso) morali prilagoditi svoje poslovne modele.


Prijavi napako v članku