Življenjski slog
02.07.2022 07:41
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ne nasedajte lažnim Viber klicem!

Na drugi strani telefonske linije pa vas je pričakal očarljiv naglas tujega državljana ali državljanke, ki se je na vse pretege trudil, da bi rešil »kibernetsko težavo« na vašem računalniku.

V našem primeru smo skorajda prepričani, da je bila »strokovnjakinja« stereotipskega azijskega porekla, o čemer se lahko prepričate v spodnjem posnetku.

Klic smo prejeli preko aplikacije Viber, številka seveda tuja, kar je prva rdeča zastava. Tovrstnih klicev je veliko, zato jih običajno preprosto ignoriramo. Tokrat pa smo bili pri volji, da na lastni koži izkusimo, kako potekajo telefonske goljufije.

Začetek je predvidljiv. Predstavila se je kot zastopnica vsem znanega podjetja Microsofta. Opazili so sumljivo dogajanje na našem sistemu in nas opozorili, da smo lahko kadarkoli tarča kibernetskega napada. Stanje je po njenem mnenju tako slabo, da lahko vsaka operacija sproži okužbo ali napad. Tako je zabeležil njihov sistem, ki ima kot kaže vsaj po njenih trditvah vpogled v vse Windows sisteme na planetu v realnem času. Uspel jim je zares neverjeten tehnološki podvig.

Pogovor se nadaljuje v isti smeri. Veliko opozoril, kaj se lahko zgodi, če ne ukrepamo. Njihov končni cilj je bil, da bi izbrisali »okužene« datoteke in namestili njihove nekompromirane datoteke, bodisi preko oddaljenega dostopa ali preko okužene povezave. Preprosta taktika, vendar skrajno učinkovita, še posebej pri posameznikih, ki se ne zavedajo kibernetskih pasti.

Potrebno je poudariti, da je bila »svetovalka« izredno prijazna in potrpežljiva, kljub naši pasivnosti. Po tem ko je vzpostavila, da imamo računalnik vklopljen, nas je preusmerila k izkušenemu tehničnemu strokovnjaku. Ves ta čas smo lahko v ozadju slišali veliko ropota in hrupa, daleč od tega kar bi pričakovali od giganta, kot je Microsoft. Od take masivne operacije bi pričakovali, da bi vsaj uporabljali mikrofone z odpravljanjem okoliškega hrupa. Če bi se osredotočili, bi lahko ujeli, kako se odvijajo druge goljufije v ozadju.

Počasi smo izgubljali potrpljenje. Strokovnjakinja na drugi strani linije nas je vodila do aplikacije Ukazni poziv (Command Prompt), preko katere bi lahko začeli reševati težavo. Prosila je za Windows licenčno kodo, da bi preverila veljavnost računalnika. Tukaj smo klic končali, saj smo enostavno izgubili zanimanje in prišli smo do točke, ko je goljuf začel zahtevati osebne podatke.

Nauk zgodbe je, da je lahko prav vsak tarča telefonske ali spletne goljufije. Bodite pozorni na alarmantne znake in ne nasedajte tovrstnim taktikam. In pod nobenim pogojem ne dovolite, da goljufi pridobijo dostop do vašega računalnika ali osebnih podatkov. Zlato pravilo tovrstnih goljufij pa je, da si zapomnite, da vas tehnološki giganti nikoli ne bodo poklicali zaradi morebitnih težav na računalniku.

Nekaj podobnega se je zgodilo tudi direktorju spletne agencije Optiweb Mihi Lavtar, ki se je prav tako pošalil na njihov račun. Posnetek si lahko ogledate spodaj.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več