Triki in nasveti
03.04.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

Ste na čakanju ali ne morete delati od doma? S temi nasveti se boste vrnili še boljši

V času koronavirusa lahko kljub temu, da situacija ni rožnata, uredimo marsikaj. Na primer svoj poštni predal, spletno stran ...
Ste na čakanju ali ne morete delati od doma? S temi nasveti se boste vrnili še boljši
Ste na čakanju ali ne morete delati od doma? S temi nasveti se boste vrnili še boljši

Mnogi so se znašli v situaciji, ko po dolgih letih ali sploh prvič v življenju “nimajo dela”, cele dneve preživljajo doma in imajo občutek, da stagnirajo. Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako ostati v mentalni kondiciji in kako karseda kvalitetno izkoristiti čas, ki nam je vsem na voljo v času pandemije.

Dejstvo, da nimamo dela oz. ne moremo delati, povzroča določeno mero frustracije, vendar si je kljub vsemu potrebno zapomeniti eno pomembno stvar. Verjetno je to edina priložnost do upokojitve, da imamo toliko prostega časa. Potovati ne moremo (tudi lokalno), lahko pa izkoristimo ta čas izolacije, da uredimo tiste stvari, katere smo že večkrat hoteli urediti, vendar nam je vedno primanjkovalo časa. S spodaj navedenimi nasveti vam želimo pomagati, da iz krize pridete še še boljši, bolj produktivni in bolj organizirani – vse to pa vam bo pomagalo pri doseganju zastavljenih ciljev v prihodnosti.

Ostanite motivirani – ne bodite leni

Prva nevarnost, ki preti na vse tiste, ki smo doma, je jutranji ritual vstajanja. Zdaj, ko se nam ni potrebno voziti v službo, si z veseljem privoščimo daljši spanec kajne? Ni lepšega, kot uživati v toplem objemu postelje, vendar pozor, to je “nevarna” navada, katere se bomo potem, ko se stvari normalizirajo, le stežka otresli. Torej, ena najtežjih zadev, ki nas čaka v prihajajočih se tednih je, kako ostati motivirani in predvsem optimistični.

Nastavitev si alarm in vsak dan vstajajte, kot da bi šli v službo, torej izvedite isti ritual, ki ste ga navajeni, z nekaj morebitnimi prilagoditvami. Prav tako poskrbite za higieno spanja in ne odhajajte spat prepozno. Tudi obroki naj bodo karseda časovno razporejeni isto, kot v času “normalnega” delavnika. Ne pozabite pa na fizično kondicijo, ki vam na dan vzame zgolj nekaj minut in jo vključite v vašo dnevno rutino. Če ne želite zapustiti hiše ali stanovanja, na spletu in zdaj tudi na televiziji najdete nešteto vadb, ki jih brez težav izvajate brez vsake opreme.

Koristen nasvet je morda tudi uporaba “to-do” seznamov, ki jih sicer verjetno uporabljate, zdaj pa se vam zdi, da tega ne potrebujete. Ne drži! Vsak dan si izberite aktivnosti in uživajte v tem, ko jih lahko obkljukate na vašem seznamu. Psihologi priporočajo tudi samonagrajevanje – pa naj bo to čokoladica, pivo po “delovnem” dnevu, ali nekaj tako preprostega, kot je gledanje vaše najljubše serije.

Končno poskrbite za organizacijo predalov z elektronsko pošto

Raziskave kažejo, da imamo ljudje v svojih elektronskih nabiralnikih tudi po več tisoč neodgovorjenih sporočil. To lahko v nas vzbuja občutek, da moramo nekaj še narediti in nas seveda obremenjuje. Morda se komu zdi ta nasvet nepotreben, vendar je po našem mnenju organizacija nabiralnika z el. pošto eden prvih korakov do tega, da postanemo bolj produktivni.

Eden od naših nasvetov je, da si svojo pošto označite po kategorijah, ali prispele maile enostavno razvrščate v mape, ki nam na dolgi rok zagotovo olajšajo upravljanje z morjem mailov, ki nas vsak dan čakajo. Če je večina neprebranih mailov “junk”, potem je zdaj pravi čas, da prekinemo vse naročnine in ne prejemamo več teh mailov.

Ostanite v stiku s strankami in poslovnimi partnerji

Medtem ko ste na čakanju, ali ne morete delati od doma, mnogi poslovni partnerji v takšni ali drugačni obliki poslujejo naprej. Ne pozabite na njih in sklepajte, da preprosto vedo, zakaj o vas v zadnjem času ni ne duha ne sluha – povejte jim. Naredite si tudi jasne načrte, kako boste dvoje delo zagnali, ko se vrnete. Pomembno je, da vzdržujemo redne stike s strankami in poslovnimi partnerji, ne glede na to, da je naš fizični stik morda onemogočen. Pri tem vam lahko pomaga tudi na novod organizirani predal z elektronsko pošto.

Ustvarite ali nadgradite vašo spletno stran

Ta nasvet je namenjen predvsem vsem manjšim podjetnikom, ali privatnikom, katere je kriza najbolj močno in najhitreje prizadela. Zdaj je pravi čas, da zgradite spletno stran, ali posodobitev že obstoječo, če ta potrebuje malce osvežitve. Na spletu najdete veliko raznih “how-to” videov, s katerimi bo kreiranje vaše spletne strani zabavno in predvsem koristno, saj boste za vaše stranke ali poslovne partnerje tako imeli pripravljen nov komunikacijski kanal.

Osvojite novo veščino

Če kdaj, potem zdaj, je najboljši čas za to, da izboljšate vaše znanje na kateremkoli področju, ki vam pride prav na vašem delovnem mestu. Ste si že od nekdaj želeli naučiti uporabljati Photoshop, ali uporabljati Excel kot največji mojster, potem je zdaj pravi čas, da se naučite. Udemy in LinkedIn Learning nudita široko paleto profesionalnih spletnih tečajev, ki nam lahko pomagajo pri izpopolnjevanju veščin, ali učenju novih stvari. Verjemite, da bo tudi vaš delodajalec navdušen, če se boste vrnili z novimi znanji, ki jih praktično lahko uporabite v službi in tako pripomorete k skupnemu dobremu za podjetje.


Naučite se novega jezika

Angleščina in nemščina sta nekako dva jezika, ki ju (vsaj enega) bolj ali manj obvladamo v Sloveniji kajne? Samo predstavljajte si, kako koristno bi bilo, če bi se naučili še kakšnega tujega jezika, morda tistega, katerega potencialno lahko uporabljamo v službi. Tudi, če v službi ne potrebujemo znanj tujih jezikov, nam to vedno pride prav. Na spletu obstaja malo morje aplikacij, s katerimi se učimo novih jezikov, vse, kar moramo narediti mi je, da izberemo pravo in začnemo.


Delajte na veseli, srečni in bolj zdravi različici sebe

Podobno kot zgoraj pri tujih jezikih obstaja na trgu ogromno aplikacij, ki nam pomagajo pri skrbi za mentalno in fizično zdravje. Če v času krize skrbimo za svoje zdravje in počutje, se bo ta navada nadaljevala tudi po koncu krize, kar pomeni, da bomo bolj kot kdajkoli prej pripravljeni na izzive, ki nas čakajo.


Prijavi napako v članku