Računalništvo, telefonija
22.08.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Starejšim moramo približati moderno tehnologijo

.. Na področju IKT se svet vrti čedalje hitreje. Vsak dan smo priča novostim, ki jim težko sledimo. Starejše generacije, ki s to tehnologijo niso odraščale, se z novostmi soočajo še težje ..
Na CDI Univerzum vedo, kako pomembno je, da so vse generacije, tudi starejše, vešče uporabe sodobne tehnologije.
Na CDI Univerzum vedo, kako pomembno je, da so vse generacije, tudi starejše, vešče uporabe sodobne tehnologije.

Predstavljajte si odraščanje in večino življenja brez interneta, pametnega telefona, pametne televizije in vsega pametnega, kar danes svet premore. Potem pa kar naenkrat razcvet tovrstne tehnologije in vi ste že v tretjem življenjskem obdobju. Zadeve vas ne zanimajo, morda se jih celo bojite ali pa nimate finančnih možnosti, da bi jih spoznali. Dejstvo je, da so lahko tudi starejšim sodobne IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) pri marsičem v pomoč.

Za vse generacije

Na CDI Univerzum vedo, kako pomembno je, da so vse generacije, tudi starejše, vešče uporabe sodobne tehnologije. 2. oktobra bodo v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje organizirali okroglo mizo z naslovom “Kakovost življenja v tretjem življenjskem obdobju z uporabo sodobne tehnologije”. Sredstva za izvedbo so pridobili na Javnem razpisu za financiranje podpornih dejavnosti v izobraževanju odraslih v letu 2019, ki ga je pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Dejstvo je, da število starejšega prebivalstva tako v Sloveniji kot v svetu narašča. Pri nas je ta mejnik 65 let. CDI Univerzum na okrogli mizi želi predstaviti strategijo dolgožive družbe, udeleženci omizja bodo diskutirali predvsem o nujnosti povečanja dostopnosti IKT storitev in povečanju digitalne pismenosti in e-znanja, pa tudi o pravicah in možnostih, ki starejšim omogočajo okolje skozi različne oblike izobraževanj in dejavnosti.

Uporaba IKT je lahko starejšim v veliko pomoč pri vsakdanjem življenju, prav tako lahko pozitivno vpliva na njihovo socialno življenje in seveda na bolj kakovostno življenje celotne družbe.

Razlogi so zelo različni

Na okrogli mizi bo med drugim govora o uporabljanju IKT pri starejših, o izzivih in prednostih uporabe ter o razlogih za slabšo rabo sodobnih tehnologij.

Razlogi za slabšo rabo pametnih naprav med starejšimi so zelo različni: od geografske oddaljenosti in s tem slabše dostopnosti tehnologije, upadanje telesnih in umskih sposobnosti, neznanje tujega jezika, neznanje uporabe samih naprav do finančne nezmožnosti. Lahko gre tudi za strah pred uporabo »neznane« tehnologije ali zgolj za nezanimanje. In prav za te razloge želijo na CDI Univerzum najti rešitve, tehnologija namreč danes napreduje z neverjetno hitrostjo in razkorak se iz dneva v dan veča. Ker se veliko starejših z modernimi tehnologijami ni še nikoli srečalo, jim je ta prehod treba olajšati z ustreznimi izobraževanji, poskrbeti je treba tudi za cenovno in geografsko dostopnost.

Jeseni na CDI Univerzum za starejše pripravljajo tudi tečaje uporabe računalnika, telefona in podobno. Če ste sami nevešči tega ali imate sorodnika, ki bi se tega rad naučil, vam bo gotovo hvaležen, v kolikor bo imel priložnost obiskati katerega od tečajev.

Velika paleta izobraževanj za vse

Na CDI Univerzum tudi sicer nudijo bogato paleto tečajev, seminarjev, izobraževanj in usposabljanj s področja računalništva ozi­roma sodobnih digitalnih platform. Predstavimo zgolj nekaj programov. Pri programu “računalnikar” gre za triletni programin je primeren za vsako­gar, ki ga zanima delo na področju informatike. Kandidat se v sklopu šolanja nauči oblikovanja spletnih strani, programiranja, računalniškega oblikovanja dokumentov, vzdrževanja komunikacijskih in informacijskih siste­mov ter vzdrževanja in nameščanja certifikatov.

Program “tehnik računalništva” je še en celosten program, kjer kandidat osvo­ji kopico računalniških znanj. Na CDI Univerzu­m izvajajo tri vrste programov računalniškega teh­nika. V vseh programih udeleženec pridobi veliko računalniškega znanja – nauči se dograjevati obstoječi informacijski sistem v podjetju, skrbeti za digitalno varnost, delati z bazami podatkov in s programskimi jeziki.

Na CDI Univerzum se lahko udeležite še mnogih uporabnih tečajev in delavnic, kot so na primer “Kako posnamem video”, “Obdelava slik”, “Osnove digitalne fotografije”, “Uporaba računalnika in delo z datotekami”, “Uporaba tablice”, “Slepo tipkanje”…

Več informacij o izobraževalnih programih najdete na www.cdi-univerzum.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več