Računalništvo, telefonija
Trdi diski
Triki in nasveti
03.07.2023 14:30
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu Samsung SSD 980: ne najnovejši, ampak še vedno dober …

… še posebej pri trenutni ceni le nekaj desetakov. Kljub nizki ceni in privlačnemu imenu pa smo vseeno hoteli preveriti, ali je ta priljubljeni SSD še vedno dobra izbira v 2023.

Samsung SSD diski so bili dolga leta znani po odlični zanesljivosti in visokih hitrostih, v zadnjih letih pa jim je konkurenca takoj za petami. Dva največja konkurenta sta Sabrent in Western Digital, ki prav tako izdelujeta fantastične diske. Po zaslugi nižanja cen pa so vsi trije proizvajalci postali zelo dostopni, tudi za PCIe 4.0 SSD diske.

Ampak tokrat je v ospredju SSD disk prejšnje generacije podatkovnega vodila (PCIe 3.0), ki pa je še vedno zelo, če ne celo najbolj, priljubljena konfiguracija v računalnikih. Samsung 980 ne spada ne v družino EVO ali PRO, ampak v svojo kategorijo, ki je netipična za Samsung.

Poglejmo si, kaj vse zmore Samsung 980 in ali je še vedno smiselna izbira v letu 2023. Testirali smo 1 TB različico (na voljo še 250 GB in 500 GB).

Specifikacije

 • Oblika: M.2 Type-2280
 • Kapaciteta: 1 TB
 • Predpomnilnik: HMB
 • Vrsta NAND spomina: MLC (3 bit)
 • Krmilnik: Samsung Pablo
 • Vrsta vodila: PCI Express 3.0 x4
 • Nazivno največje zaporedno branje: 3.500 MB/s
 • Nazivno največje zaporedno zapisovanje: 3.000 MB/s
 • Vzdržljivost (TBW): 600 TB
 • Garancija: 5 let

Dizajn in funkcije

Samsung 980 je predstavnik starejše generacije, ki se še vedno zanaša na PCIe 3.0. Ob izidu je Samsung argumentiral, da so s tem lahko zbili ceno in pokrili področje, ki ga do takrat še niso – bolj cenovno prijazen razred. Dejstvo pa je, da ima dobri dve leti po izidu, pred seboj težko nalogo, kako prepričati uporabnike, da se še ne odločijo za PCIe 4.0 SSD disk in raje kupijo Samsung 980.

Model 980 uporablja standardno obliko 2280 (22 mm širina, 80 mm dolžina) in je enostranski pogon. Ker ima čipe samo na eni strani, je lahko primeren tudi za vgradnjo v prenosnike, kjer je vgradnja dvostranskih pogonov otežena ali nemogoča. V prid vgradnje v prenosnike govori tudi dejstvo, da je pogon varčen, porabi približno polovico manj energije kot predhodnik Samsung 970 EVO.

Samsung 980 uporablja krmilnik Samsung Pablo, ki ga podpira Samsungova lastniška spominska tehnologija V-NAND 6. generacije. Samsung 980 naj bi nadomestil Samsung 970 EVO, vendar ne gre za 1 : 1 nadomestek. Razlog je predvsem, ker je 980 pogon brez lastnega DRAM-a, ki pomaga pri zmogljivostih zapisovanja. Njegova odsotnost je Samsungu zagotovo pomagala znižati ceno. Da se njegova odsotnost ne opazi takoj, so v pogon vgradili funkcijo HMB (angl. Host Memory Buffer), ki namesto lastnega DRAM-a uporablja sistemski pomnilnik, kar pomeni, da je priporočljivo imeti hiter spomin z dovoljšno kapaciteto.

Samsung prav tako izpostavlja svojo nov algoritem za sekundarno predpomnjenje Intelligent TurboWrite 2.0. Podjetje trdi, da za sekundarni predpomnilnik v povprečju namenja trikrat več NAND kot pri modelu 970 EVO. Programska oprema Samsung Magician omogoča prilagajanje zmogljivosti diska tako, da mu omogoča polno delovanje ali pa mu omeji zmogljivost za potrebe varčevanja z energijo.

Disk ima 5-letno garancijo in 600-TB vzdržljivost, kar je več kot dovolj za zmerno rabo naslednjih 5 let.

Zmogljivost

Za trenutek bomo ob stran postavili dejstvo, da gre za PCIe 3.0 SSD, ki bodo počasi šli v pozabo, predvsem zaradi tega, ker se PCIe 4.0 diski vztrajno cenijo. Iz vidika SSD diskov prejšnje generacije je zmogljivost sprejemljiva oziroma pričakovana. Hitrost zaporednega branja se je ustavila pri 3.561 MB/s, zapisovanja pa pri 2.852 MB/s, kar je skorajda popolna statistika za PCIe 3.0. Slabše se obnese pri večnitnih in večjih podatkovnih blokih, točke pa si pridobi nazaj pri enonitnih in manjših podatkovnih blokih, ki so bolj tipični za vsakdanjo rabo povprečnega uporabnika. 4K teste je opravil z odliko, kar je dober znak za pogon, ki ga bomo primarno uporabljali za sistemske operacije.

Prenos 20 GB mape je trajal 2 minuti in 10 sekund, kar je zopet povsem v sklopu naših pričakovanj. Preizkusili smo ga tudi pri zagonu nekaterih iger. Monster Hunter je potreboval malo manj kot 9 sekund za zagon, Shadow of the Tomb Raider okoli 11 sekund, Dead Island 2 pa okoli 8 sekund.

 • PCMark 10 Storage Test: 2434
 • CrystalDisk (zaporedni test): 3.561 MB/s (branje), 2.852 MB/s

Končno mnenje

Samsung 980 opravi obljubljeno nalogo. Ima dobre zaporedne hitrosti branja in zapisovanje, vendar opažamo večje muke pri težjih podatkovnih bremenih. V njegovo prid govori trenutna zelo nizka cena (na Amazonu je na voljo za zgolj 44,99 €), zaradi katere bi lahko SSD disk brez večjih težav priporočali vsem, ki iščejo nov disk za zagon OS-a ali morda sekundarni disk za hrambo. Težava je le v njegovem starejšem podatkovnem vodilu.

Tudi PCIe 4.0 SSD diski so v tem trenutku zelo dostopni. Za primerjavo, Samsung 980 Pro je SSD s skoraj dvakrat večjimi hitrostmi (PCIe 4.0) in le 70 €. Torej, za dva desetaka dobite enako kapaciteto, a veliko boljše hitrosti in po zaslugi novega vodila tudi daljšo življenjsko dobo.

Samsung 980 ni slab SSD predstavnik, a njegova hiba je, da obstaja v svetu, ko ga PCIe 4.0 diski prekašajo v vseh pogledih za zelo malo denarne razlike. Če morate zaradi proračuna gledati na vsak evro, potem izberite Samsung 980. V nasprotnem primeru kupite PCIe 4.0 SSD disk, ki deluje tudi na starejših osnovnih ploščah, seveda pri manjših hitrostih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
SSD diski Samsung Samsung SSD diski Samsung 980


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Letališka cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
SoftwareOne je vodilni globalni ponudnik celovitih rešitev in storitev na področju programske opreme in oblaka, ki na novo določa, kako podjetja razvijajo, kupujejo in upravljajo ... Več