Računalništvo, telefonija
04.03.2017 13:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3D tiskalnik, ki lahko predmete natisne v trenutku

Predmete bi lahko že čez nekaj let natisnili v zgolj nekaj sekundah!
Predmete bi lahko že čez nekaj let natisnili v zgolj nekaj sekundah!

Sodobni tridimenzionalni tiskalniki so med uporabniki vse bolj priljubljeni, saj omogočajo hitro, enostavno izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniškega modela. Kljub temu so v mnogih industrijskih panogah prepričani, da je tovrstno tiskanje še vedno (pre)počasno, saj lahko tiskanje predmetov v visoki ločljivosti traja tudi več ur. To predstavlja težavo tudi takrat, ko podjetja uporabljajo tridimenzionalne tiskalnike za množično proizvodnjo določenega sestavnega dela.

Kot kaže, pa se bo tiskanje s 3D tiskalniki morda kmalu pohitrilo. Zasluge za to gredo ekipi zagonskega podjetja Daqri iz Združenih držav Amerike, ki je izumila revolucionaren tridimenzionalni tiskalnik, ki na osnovi hologramov omogoča nadvse hitro izdelavo 3D modelov. Postopek poteka tako, da želeni predmet projiciramo v material, svetloba pa ta predmet »izriše« v treh dimenzijah.

Poseben tiskalnik svetlobni hologram izriše v posebno smolo, oziroma umetno maso, ki se pri stiku s svetlobo v trenutku strdi. To omogoča do tisočkrat hitrejše tiskanje predmetov, ki so izdelani iz enotne strukture, kar pomeni, da ni vidnih plasti materiala, ki sicer nastanejo pri večplastnem tiskanju. Inženirji podjetja Daqri so prepričani, da bi lahko tovrstne tiskalnike uporabljali za tiskanje poljubnih predmetov, ne glede na njihovo velikost.

Inovativni tridimenzionalni tiskalnik podjetja Daqri je trenutno še v razvoju, kar pomeni, da še ni nared za prodajo. Na trg bi lahko zašel v naslednjih dveh letih, o njegovi maloprodajni ceni in dobavljivosti pa je seveda še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku