Računalništvo, telefonija
15.05.2009 06:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sporni zakon »treh opozoril« potrdil še francoski senat

Francoski predsednik je pozdravil odločitev francoskega senata.
Francoski predsednik je pozdravil odločitev francoskega senata.

Francija

je postala prva evropska država, ki se je nad pirate spravila s posebnim zakonom. Francoski senat je namreč sporni protipiratski zakon, ki uživa veliko podporo tudi s strani francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, sprejel s 189 glasovi za in 14 glasovi proti.

Ponudniki dostopa do svetovnega spleta bodo morali sedaj oblikovati sistem, preko katerega bodo lahko nadzirali svoje naročnike in v primeru, da bodo naleteli na piratstvo, bodo morali nemudoma ukrepati. Kršitelje avtorskih pravic bodo morali najprej preko elektronske pošte trikrat pisno opozoriti, naj nemudoma prenehajo z nezakonitim početjem. V kolikor bodo nepridipravi kljub opozorilom nadaljevali s prenosom nelegalnih vsebin, jim bodo ponudniki morali takoj onemogočiti dostop do svetovnega spleta (tudi do enega leta).

Po nekaterih virih naj bi bili pirati celo prisiljeni še naprej plačevati za internetni priključek. Zakon od ponudnikov dostopa do interneta predvideva tudi prepoved dostopa do posameznih spletnih strani, v kolikor bo ugotovljeno, da kršijo avtorske pravice. Nad izvajanjem spornega zakona bo bedela posebna protipiratska agencija Hadopi (Haute Autorité pour la Diffusion des Ouvres et la Protection des Droits sur Internet), ki bo financirana s strani francoske vlade.

Čeprav evropski komisarji načeloma podpirajo boj proti programskemu piratstvu, je novi francoski zakon preveč radikalen in ni sorazmeren s koristmi, ki bi z njegovim izvajanjem lahko nastali. Poleg tega Evropska unija pripravlja novo direktivo glede zaščite avtorskih pravic, s katero bo francoski protipiratski zakon zagotovo v navskrižju. Opozicija v Franciji pa je medtem že napovedala, da bo zahtevala ustavno presojo spornega zakona.


Prijavi napako v članku