Računalništvo, telefonija
28.07.2011 05:45

Deli z drugimi:

Share

Spletni pirati kupujejo več

Protipiratske organizacije s preganjanjem spletnih piratov pljuvajo v lastno skledo!
Protipiratske organizacije s preganjanjem spletnih piratov pljuvajo v lastno skledo!

Že dalj časa je znano, da protipiratske organizacije širom sveta zaradi prenosa nelegalnih vsebin preganjajo predvsem šibke. To so tisti posamezniki, izobraževalne ustanove in majhna podjetja, ki za plačevanje visokih sodnih stroškov in odvetnikov nimajo dovolj finančnih sredstev. Le redke protipiratske organizacije se pri tem zavedajo, da s preganjanjem spletnih piratov dejansko škodujejo tako glasbeni kot filmski industriji. To je v najnovejši raziskavi potrdil Douglas C. Merill, nekdanji član Googlovega upravnega odbora in vodja digitalnega oddelka založbe EMI.

Raziskovalec je pri analizi glasbenega in video trga ugotovil, da so uporabniki omrežja LimeWire, ki je veljalo za zakladnico nelegalne glasbe, pravzaprav najbolj dobičkonosni kupci glasbe. Douglas C. Merill je v raziskavi dokazal, da pirati uporabljajo tako imenovan model preizkusi-kupi. To pomeni, da če je piratom po nelegalnem prenosu avdio ali video posnetek všeč, obstaja velika verjetnost, da ga bodo kupili. Zato niti ne preseneča, da so spletni pirati trenutno najbolj dobičkonosni kupci na spletnem portalu iTunes in drugih zakonitih glasbenih portalih.

Douglas C. Merill je z raziskavo še dokazal, da ne obstaja nobena neposredna povezava med nelegalnim prenosom glasbenih datotek in poslovanjem glasbenih hiš. Največ glasbenih datotek namreč kupujejo predvsem pirati, in sicer tako za osebne računalnike kot mobilne telefone. Douglas C. Merill je prepričan, da če bodo pohlepne protipiratske organizacije nadaljevale z nasilnim preganjanjem spletnih piratov, bo tako glasbena kot filmska industrija utrpela še večje izgube in se bo prej ali slej sesula sama vase. Preganjanje spletnih piratov namreč za glasbeno in filmsko industrijo pomeni le škodo, saj ti največ denarja odštejejo prav za nakup njihovih izdelkov.


Prijavi napako v članku