Računalništvo, telefonija
19.01.2021 13:54

Deli z drugimi:

Share

Španija med prvimi uvedla digitalni davek

panija pričakuje, da bo letos zbrala 968 milijonov evrov iz tako imenovanih digitalni davkov.
panija pričakuje, da bo letos zbrala 968 milijonov evrov iz tako imenovanih digitalni davkov.

Voditelji članic Evropske unije so pred nekaj meseci najavili, da bi lahko digitalni giganti, kot so Google, Amazon in Facebook, bili v bližnji prihodnosti deležni posebnega digitalnega davka. Združene države Amerike so namreč že pred časom prekinile sodelovanje v pogovorih na temo digitalnega davka, saj naj po njihovem mnenju ne bi bilo nobenega napredka. Glavni cilj novega digitalnega davka pa naj bil prilagoditev globalnih davčnih pravil digitalni eri, v kateri živimo.

Kor vse kaže nekatere države članice Evropske unije jemljejo digitalni davek resno, med njimi pa trenutno izstopa predvsem Španija. Pred časom odobreni španski davki na digitalne in finančne storitve so namreč pričeli veljati 16. januarja, prvi prihodki naj bi bili v špansko državno blagajno stekli že marca ali aprila. Španija je tako skupaj z Avstrijo, Francijo, Belgijo in Združenim kraljestvom sprejela ukrepe za obdavčitev digitalnih velikanov in industrije finančnih storitev.

Španija pričakuje, da bo letos zbrala 968 milijonov evrov iz tako imenovanih digitalni davkov, torej od 3-odstotne obdavčitve za velika tehnološka podjetja s svetovnim prometom več kot 750 milijonov evrov. Poleg tega si Španija obeta še več kot tri milijone davkov na račun spletnega oglaševanja in posredovanja, kot je prodaja uporabniških podatkov. Kakšne posledice pa bo tovrstni davek imel na gospodarstvo, pa bo treba še seveda nekoliko počakati.


Prijavi napako v članku