Računalništvo, telefonija
24.04.2007 11:28

Deli z drugimi:

Share

Smernice za naslednika Xboxa 360 že začrtane?

Glede na to, da vsa podjetja zelo skrbno skrivajo svoje načrte za prihodnost, je pogosto edini način za manjši vpogled v le-te obisk patentnih uradov. In ker imajo ti uradi tudi svoje spletne strani, niti ni tako težko izbrskati katerega od vloženih patentov. Tam se je našel tudi patent, ki ga je velikan Microsoft vložil že daljnega oktobra 2005 in ki morda nakazuje, kakšne smernice bodo ubrali z naslednikom Xbox-a 360.

Že dejstvo, da so patent vložili še pred izidom 360-ice, jasno kaže, kako zelo vnaprej morajo razmišljati podjetja na današnjem konkurenčnem trgu. Omenjeni Microsoftov patent, če povemo sila preprosto, opisuje sistem večih komponent, ki si delijo sposobnosti in prednosti druga druge in tvorijo simbiozo, v katerem je vsaka naprava zmožna za zagon iger (ali česa drugega) uporabiti vire katerekoli druge od naprav v tem sistemu. Če bi torej strojna oprema to dopuščala, bi bila vsaka igralna komponenta sposobna prikazovati video in avdio informacije, ki bi jih poslala ena od ostalih komponent v tem sistemu, delile pa bi si tudi procesorko moč in sistemski spomin.

Po patentu sodeč bi imel tak skupek naprav najmanj eno igralno konzolo oziroma postajo in eno prenosno napravo s kompatibilnima operacijskima sistemoma, ki bi delovala kot gospodar/suženj (mhm, sila podobno Sonyevi PlayStation 3 + PSP ideji). V takem primeru bi torej na primer video obdelovala konzola, gledali/igrali bi pa lahko tudi na prenosni napravi.

Toda če se izognemo ubadanju s podrobnostmi vloženega patenta in pogledamo veliko sliko, vidimo preprosto dejstvo; Microsoft ima enak cilj, kot ga ima Sony, Apple in morda še kdo drug. Ta cilj pa je seveda okupiranje naših domov s svojimi napravami.
Že z novo generacijo igralnih konzol postaja jasno viden trend združevanja čimveč funkcij v eno ali dve napravi (če je le možno istega podjetja), ki nam nato nudita vse, kar nam pride na misel: igranje iger, brskanje po spletu, gledanje filmov, poslušanje glasbe, itd. In tisti, ki bo v vojni za naše domove zmagal ali bil pri samem vrhu, si lahko obeta ogromne zaslužke s prodajo strojne opreme, še bolj pa vsebine, ki bi jih mi nato skozi njihove produkte veselo kupovali.

Če recimo predpostavimo, da bo Microsoft pri samem vrhu te dirke, si lahko, po tem patentu sodeč, živo predstavljamo sledeči dom prihodnosti: nov Xbox (1080, ali kakorkoli že) pod našimi ogromnimi televizijskimi ekrani bo kompatibilen z mobilnikom ali dlančnikom, na katerem je naložen Windows Mobile operacijski sistem in bomo z njim zato lahko opravljali določene funkcije konzole. Glede na poudarjeno podporo in povezljivost s prenosnimi napravami, v igri seveda ne bo smel umanjkati novi Zune, s katerim bomo lahko na konzolo nalagali svojo glasbo za poslušanje med igranjem, s konzole nanj nalagali njeno vsebino, služil pa nam bo tudi kot sekundarni zaslon. Kombinacije in možnosti so takorekoč neskončne.

Najbolj obetajoča funkcija tovrstne simbioze komponent, ki v patentu sicer ni poudarjena, pa bo še konkretnejša povezljivost novega Xboxa z PC-jem, na katerem bodo seveda naloženi Windows Vista. Glede na to, da v tej smeri prav nič sramežljivo pri Microsoftu delujejo že sedaj, je ta ideja tudi najbolj verjetna. Kaj vse lahko tovrstna celovita povezljivost med konzolo, PC-jem in prenosnimi napravami prinese s seboj, pa prepuščamo vaši domišljiji.

Patent si lahko angleščine vešči v celoti pogledate skozi spodnjo povezavo. V desnem, rumenem polju kliknite “Publication Number Search” in vtipkajte številko 20070087830.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več