Računalništvo, telefonija
16.12.2020 15:24

Deli z drugimi:

Share

Slovensko podjetje partner pri vzpostavitvi raziskovalne platforme za spremljanje Covid-19 v Nemčiji

Slovensko podjetje partner pri vzpostavitvi raziskovalne platforme za spremljanje Covid-19 v Nemčiji
Slovensko podjetje partner pri vzpostavitvi raziskovalne platforme za spremljanje Covid-19 v Nemčiji

Nemčija je ena prvih držav v Evropi, ki uvaja nacionalno raziskovalno platformo oz. register za bolnike s COVID-19. Raziskovalna platforma temelji na podatkovno odprti platformi. Pri njenem razvoju in vzpostavitvi kot eden izmed partnerjev sodeluje tudi slovensko podjetje Better. Vrednost projekta znaša 5 milijonov EUR, vzpostavitev registra pa bo zaključena predvidoma maja prihodnje leto.

Nemčija je ena prvih evropskih držav, ki se je odločila za vzpostavitev nacionalne raziskovalne platforme za spremljanje epidemije, stanja in zdravljenja bolnikov s COVID-19. To je pomemben preskok od dosedanjega zgolj statističnega zbiranja podatkov, ki smo mu priča v večini držav. V bolnišnicah bodo tako sproti zbirali podatke o tem, kako so pacienta zdravili, kakšna je bila diagnostika, katera zdravila je prejemal pacient, kateri postopki so bili izvedeni, informacije o morebitnih zapletih pri zdravljenju in podobne fenotipske podatke. Ti podatki se bodo v enotni a hkrati anonimni obliki shranili v raziskovalno platformo. V projekt je vključenih vseh 35 javnih bolnišnic v Nemčiji, vodi pa ga konzorcij HiGHMed.

V podjetju smo se iniciativi HiGHMed, v katero je poleg berlinske bolnišnice Charité združenih še sedem univerzitetnih bolnišnic iz Nemčije, priključili pred tremi leti. Konzorcij HiGHMed je namreč za zbiranje in poenotenje podatkov v vseh vključenih bolnišnicah izbral platformo Better, s katero so vzpostavili infrastrukturo, ki omogoča izmenjavo podatkov za raziskave in razvoj v poenoteni obliki. Ob pandemiji s COVID-19 so naredili pomemben korak naprej in že v začetku poletja na naši platformi vzpostavili aplikacijo za spremljanje in analizo COVID-19. V času epidemij je namreč še toliko bolj pomembno, da se zdravstveni podatki zbirajo v enotni obliki. To namreč omogoča, da se le-ti lahko združujejo in analizirajo v realnem času, kar posledično pomeni sprejemanje hitrih odločitev na podlagi kakovostnih podatkov in analiz,” pojasnjuje Tomaž Gornik, direktor podjetja Better.

Pred kratkim pa so v Nemčiji, ki je napovedala, da bo v prihodnjih štirih letih v digitalizacijo zdravstva vložila kar 4 milijarde EUR, objavili še nacionalni razpis za zbiranje podatkov o raziskovanju učinkovitosti posameznih zdravil in postopkov zdravljenja pri bolnikih s COVID-19. Na njem je zmagal konzorcij HiGHmed, v projekt vzpostavitve nacionalne raziskovalne platforme COVID-19 je tako vključeni vseh 35 univerzitetnih bolnišnic v Nemčiji, vse pa bodo uporabljale infrastrukturo, ki je bila postavljena v okviru iniciative HiGHmed.

Osnovni namen raziskovalne platforme oz. registra COVID-19 je sprotno zbiranje podatkov o poteku bolezni in zdravljenju pacientov s COVID-19, ki bodo osnova za raziskave, kako učinkovite so posamezne metode zdravljenja. Vzpostavitev registra bo tako omogočala hitro ugotavljanje, kateri načini zdravljenja so najbolj učinkoviti in tako olajšala delo zdravnikom, na dolgi rok pa register omogoča pridobitev velike količine podatkov in znanja o virusu, kar bodo strokovnjaki lahko uporabili tudi pri razvoju zdravil in cepiv,” še dodaja Gornik.

Ob povečanem tveganju pandemij, bo raziskovalna platforma oz. register COVID-19 v Nemčiji služila tudi kot osnova za vzpostavitev vseh prihodnjih registrov pandemij, ki se še utegnejo zgoditi.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več