Računalništvo, telefonija
31.05.2014 11:59
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Skrivnostni konec programa TrueCrypt

Zaustavitev razvoja odprtokodnega programa TrueCrypt naj bi bila posledica pritiska na programerje s strani ameriških obveščevalnih služb.
Zaustavitev razvoja odprtokodnega programa TrueCrypt naj bi bila posledica pritiska na programerje s strani ameriških obveščevalnih služb.

Upravljavci najbolj priljubljenega odprtokodnega programa za šifriranje podatkov TrueCrypt so pred kratkim najavili, da zaradi ranljivosti v programski kodi njegovo rabo odsvetujejo. Programerji so za nameček še zatrdili, da nadaljnjega razvoja programa ne bo, saj naj bi bil ta zaradi ukinitve podpore za operacijski sistem Windows XP povsem nepotreben. Ta izjava je ogromno njegovih uporabnikov presenetila, saj so številne dosedanje afere, povezane z ameriško vohunsko agencijo NSA (National Security Agency), jasno pokazale, da komercialnim rešitvam za šifriranje podatkov preprosto ne gre zaupati.

Ker sta se obvestili o ranljivosti in ustavitvi nadaljnjega razvoja programa za šifriranje podatkov TrueCrypt pojavili istočasno, se je skupina zanesenjakov odločila preveriti, ali so navedbe resnične. Prvi izsledki raziskave so pokazali, da je priljubljeni program relativno varen, saj ne vsebuje ranljivosti, ki bi lahko ogrozila varnost šifriranih podatkov. Našli so zgolj nekaj nedoslednosti in slab slog programiranja, a razlogov za večji preplah ni bilo.

Zaradi tega so se v javnosti že pojavila namigovanja, da naj bi bila zaustavitev razvoja odprtokodnega programa TrueCrypt zgolj posledica pritiska na programerje s strani ameriških obveščevalnih služb. Največja težava pa je v tem, da dobrih rešitev za šifriranje podatkov, kot je bil TrueCrypt, žal ni, saj je ta ponujal preprost grafični vmesnik in je bil za uporabo sila enostaven. Med možnimi zamenjavami za TrueCript najdemo programe, kot so Axcrypt, AES Crypt, Cloudfogger in DiskCryptor, ki so prav tako odprtokodni in brezplačni.


Prijavi napako v članku