Računalništvo, telefonija
11.07.2012 14:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poslovite se od zasebnosti! Prihajajo laserski varnostni skenerji

Novim laserskim skenerjem ne bo moč skriti ničesar!
Novim laserskim skenerjem ne bo moč skriti ničesar!

Poslovite se od zasebnosti za vedno! Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost (Department of Homeland Security) namreč pripravlja napredni laserski skener, ki bo na razdalji do 50 metrov v trenutku »vedel« vse o vašem telesu, oblačilih in celo potovalnih kovčkih. Zaznal bo vse od sledi prepovedanih drog in smodnika pa do tega, kaj ste jedli za zajtrk in kakšen je nivo adrenalina v vašem telesu. Vse to se bo odvijalo na razdaljo, torej brez potrebe, da bi se vas kdo dotaknil.

Za pripravo supervrhunske naprave bo poskrbelo podjetje In-Q-Tel v sodelovanju z ameriškim ministrstvom za domovinsko varnost. S podjetjem sta povezana še ameriški kongres in ameriška obveščevalna agencija CIA. Napredni laserski skener bo dejansko izvajal skeniranje oseb in prtljage na molekularnem nivoju. Skenerji bodo postavljeni na vsa ameriška letališča in mejne prehode. Njihov glavni namen bo hitro in oddaljeno zaznavanje eksplozivov, nevarnih kemikalij in biološkega orožja.

Novi laserski skener bo kar 10 milijonov-krat hitrejši in milijon-krat občutljivejši v primerjavi z obstoječimi rešitvami. Z njim bodo lahko varnostne službe nadzorovale celotno površino letališča in ne samo naključno izbrane osebe, kot to počno sedaj. Vse informacije se bodo varnostnikom in organom pregona prikazovale v realnem času na zaslonu. Ti bodo s pomočjo novinca lahko odkrili celo sledi kokaina na bankovcu, ki bo shranjen v denarnici in sledi smodnika na čevljih.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost bo supervrhunski skener uvedlo že naslednje leto. Ti bodo najprej »naseljeni« na vsa večja ameriška letališča. Kasneje se jim bodo seveda pridružila še ostala. Laserske skenerje bo uporabljala tudi ameriška carina na meji z Mehiko. Čez predvidoma pet let pa bodo tovrstne naprave v uporabi praktično povsod. To bo za nas (če bomo potovali v Ameriko) dejansko pomenilo konec zasebnosti, v zameno pa bomo imeli neizmerljivo večjo varnost.


Prijavi napako v članku