Telefonija
15.03.2007 06:35
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Simobil – Vodafone uspešno in z UMTS-storitvami

Si.mobil je z močnim nastopom na trgu v letu 2006 uspel občutno izboljšati svoje poslovne rezultate. Družba je ob koncu leta zabeležila 420.900 uporabnikov, kar predstavlja 17-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Znatno se je povečal delež naročnikov in izboljšala se je kakovost skupnosti uporabnikov. Celotni poslovni prihodki so narasli za 30,2 %. Izjemno je narasel tudi poslovni izid iz poslovanja, ki je znašal 11,2 milijona evrov. Ob tem je zanimiv tudi podatek, da je operater mobilne telefonije od vsakega uporabnika v povprečju zaslužil 20,4 evra, kar je sicer pod evropskim povprečjem, a opazno več kot v prejšnjih letih. Del porabe gre seveda pripisati tudi podatkovnim storitvam.


Videoklic v omrežju UMTS

Si.mobil – Vodafone, ki je frekvence UMTS pridobil konec septembra 2006, je predstavil tudi delovanje novih storitev. Prikazane so bile storitve videotelefonija ter nalaganje dokumentov in predvajanje pretočnega videa. Prenos podatkov je potekal preko tehnologije HSDPA, ki omogoča hitrosti do 3,6 Mbit/s. Gradnja omrežja je skrbno načrtovana, opravljene so bile številne prilagoditve in postavljene nove tehnološke platforme. Si.mobil – Vodafone bo v naslednjih mesecih nadaljeval z gradnjo omrežja UMTS, ki bo v celoti nadgrajeno s tehnologijo HSDPA. Do konca leta bo zmogljiv širokopasovni mobilni dostop do interneta preko tehnologije HSDPA na voljo v Ljubljani in Mariboru, nato pa tudi v drugih večjih mestih po Sloveniji. Komercialne UMTS-storitve pa bodo na voljo že jeseni.

Andreas Maierhofer, predsednik uprave Si.mobila, je ob tem dejal: “Ponosen sem, da lahko le pol leta po pridobitvi frekvenc v svojem lastnem omrežju predstavljamo megabitni prenos podatkov preko tehnologije HSDPA. To je začetek prave konkurence na področju širokopasovnega mobilnega dostopa do interneta.”


Prijavi napako v članku