Računalništvo, telefonija
23.06.2011 15:37
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Si.mobil nad Evropsko komisijo zaradi Mobitela

Najcenejši klici po 8 centov/min in klici za 0 EUR znotraj Si.mobilovega omrežja do konca leta za prvih 10.000 uporabnikov.
Najcenejši klici po 8 centov/min in klici za 0 EUR znotraj Si.mobilovega omrežja do konca leta za prvih 10.000 uporabnikov.

Družba Si.mobil nikakor ne bo dopustila, da Mobitelova zloraba monopolnega položaja ne bo ostala nekaznovana. Po tem, ko je Evropska komisija gladko zavrnila obravnavo njihove tožbe proti Mobitelu, je drugi največji mobilni operater zoper njo vložil tožbo na Sodišče Evropske unije. Družba Si.mobil se je za tožbo odločila, ker Evropska komisija ni preiskala Mobitelove zlorabe prevladujočega položaja s paketom Džabest.

Evropska komisija se brani z izgovorom, da Mobitelovo zlorabo monopolnega položaja že obravnava slovenski Urad za varstvo konkurence in pravno ni dopustno, da bi dva različna organa, pristojna za varstvo konkurence, preučevala enako pritožbo. Tožbo zoper Mobitel je namreč leta 2009 vložil Tuš Mobil. Ta skuša dokazati, da je šlo pri akciji “Džabest” le za cenovno stiskanje, saj je vodilni mobilni operater pri tem samo v letu dni izgubil okoli 50 milijonov evrov prihodkov. S to potezo je seveda svoje naročnike vezal za 24 mesecev, saj so ti množično kupovali telefone po subvencioniranih cenah.

Družba Si.mobil na Urad za varstvo konkurence tožbe ni vložila, saj je prepričana, da gre tu za čisti konflikt interesov. Družba Mobitel je v 100-odstotni lasti države, kar posledično pomeni, da institucija države spora ne more obravnavati nepristransko. Vrana vrani namreč ne izkljuje oči. Ker je Mobitel s poslovnim paketom Džabest vsem preostalim slovenskim ponudnikom mobilne telefonije povzročil za okoli sto milijonov evrov škode, so pri družbi Si.mobil trdno odločeni, da bodo šli do konca. Poleg tega bodo budno spremljali potek tožbe, ki jo je vložil Tuš Mobil. Jim bo uspelo?


Prijavi napako v članku