Telefoni
29.05.2009 18:26

Deli z drugimi:

Share

Severna Koreja postavlja mobilni internet

Prebivalci Severne Koreje so nadvse navdušeni nad mobilno telefonijo!
Prebivalci Severne Koreje so nadvse navdušeni nad mobilno telefonijo!

Mobilna telefonija

se je letos le vrnila v Severno Korejo, kjer so politični veljaki leta 2004 z dekretom povsem prepovedali uporabo mobilnih storitev. Zahtevna naloga ponovne vzpostavitve mobilnega omrežja je bila zaupana egiptovskemu mobilnemu operaterju Orascom, ki ima svoje podružnice na Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji. Gigant mobilne telefonije, ki bo v projekt vložil okoli štiristo milijonov ameriških dolarjev, je od severnokorejskih oblasti pridobili kar petindvajsetletno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja.

Severnokorejske oblasti so podjetju Orascom pred kratkim naložile tudi postavitev omrežja tretje generacije (3G), ki naj bi omogočilo dostop (sicer zelo omejen) do svetovnega spleta. Ta odločitev ni presenetljiva, saj se je za nakup mobilnika odločilo že okoli 22 tisoč ljudi in to kljub temu, da je povprečna plača delavca v Severni Koreji le trideset evrov in maloprodajna cena paketa z mobilnim telefonom znaša krepkih 240 evrov.

Egiptovski operater Orascom bo mobilno omrežja tretje generacije ponudil v uporabo prebivalcem glavnega mesta Pjongjang in drugih večjih mest po državi. Mobilni internet bo kakopak pod strogim nadzorom vladnih služb in po vsej verjetnosti ne bo omogočal vzpostavitve povezav s tujimi spletnimi stranmi.


Prijavi napako v članku