Računalništvo, telefonija
05.12.2012 10:08

Deli z drugimi:

Share

Segrevanje pogona Solid State podaljšuje njegovo življenjsko dobo

Inženirji tajvanskega podjetja Macronix so odkrili način, kako na cenovno ugoden način podaljšati življenjsko dobo pogonov Solid State za več kot 100-krat. To so dosegli s segrevanjem pomnilniških elementov na okoli 800 stopinj Celzija.
S segrevanjem pomnilnikov se bo življenjska doba pogonov Solid State povečala za več kot 100-krat.
S segrevanjem pomnilnikov se bo življenjska doba pogonov Solid State povečala za več kot 100-krat.

Čeprav so pogoni Solid State (SSD) v primerjavi s trdimi diski hitrejši, zanesljivejši, odpornejši na zunanje dejavnike, energijsko varčnejši in kompaktnejši, imajo omejeno število bralno-pisalnih ciklov. Ko ti pomnilniški mediji dosežejo zgornjo mejo zapisovanj in branj, postanejo neuporabni in podatki so izgubljeni za vedno. Medtem ko običajni uporabniki le stežka presežejo zgornjo mejo zapisovanj in branj, to ne drži za strežnike. Ti namreč lahko že v nekaj mesecih presežejo mejo »dovoljenih« ciklov, ki se pri najboljših izdelkih trenutno giba okoli milijona.

Kot vse kaže bodo pogone Solid State kmalu lahko uporabljali tudi zahtevnejši uporabniki in strežniki, saj so inženirji tajvanskega podjetja Macronix odkrili način, kako na cenovno ugoden način podaljšati njihovo življenjsko dobo. Ti so namreč spoznali, da se ključ do večjega števila bralno-pisalnih ciklov skriva v neposrednem in kratkotrajnem segrevanju pomnilniških elementov na okoli 800 stopinj Celzija. Namenske grelnike so inženirji vgradili kar neposredno v pomnilnike in jim s tem število »dovoljenih« ciklov povečali za kar 100-krat oziroma na zavidljivih 100 milijonov.

Če se bo novost izkazala kot uporabna tudi v praksi, bodo ti pogoni Solid State po vsej verjetnosti naprodaj že konec naslednjega leta. Inženirji podjetja Macronix pa bodo nove pomnilniške medije javnosti razkrili že na decembrski konferenci International Electron Devices Meeting (IEDM 2012).


Prijavi napako v članku