Procesorji
26.05.2010 14:35
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sedem atomov za en tranzistor

Silicij naj bi ostal glavni gradnik tranzistorjev tudi v prihodnosti!
Silicij naj bi ostal glavni gradnik tranzistorjev tudi v prihodnosti!

Verjamete, da bodo procesorji v bližnji prihodnosti grajeni na osnovi dednega materiala, memristorjev ali celo grafenov? Po vsej verjetnosti iz te moke ne bo kruha. Vsaj tako trdijo avstralski raziskovalci, ki silicij vidijo kot primarni gradnik tranzistorjev tudi v prihodnosti. Silicij bo dejansko služil kot podlaga za postavitev tako imenovanih molekularnih tranzistorjev.

Profesor Michelle Simmons iz avstralske univerze New South Wales zatrjuje, da je njegovi skupini raziskovalcev pred kratkim že uspelo izdelati prvo silicijevo elektronsko napravo na svetu, ki je bila grajena na ravni atomov. Profesor je prepričan, da bi lahko tovrstne elektronske elemente uporabili celo pri izdelavi kvantnih računalnikov, saj bi z njihovo pomočjo lahko izdelali procesorje, ki bi bili stokrat manjši, a neizmerno zmogljivejši v primerjavi z današnjimi rešitvami.

Skupina avstralskih raziskovalcev je za izdelavo inovativnega tranzistorja uporabila mikroskop z efektom tunela, ki se je doslej uporabljal le za »fotografiranje« površin atomov. Z njegovo pomočjo so znanstveniki »ročno« zamenjali sedem atomov silicija iz podlage s sedmimi atomi fosforja. Na ta način so raziskovalci ustvarili tranzistor, ki je vsaj po načinu delovanja povsem enak tistemu, ki se ga danes uporablja v sodobnih procesorjih.


Prijavi napako v članku