Telefoni
25.10.2010 08:17

Deli z drugimi:

Share

Se Symbianu piše črna prihodnost?

Nad nekdaj izjemno priljubljeni mobilni operacijski sistem Symbian se zgrinjajo črni oblaki.
Nad nekdaj izjemno priljubljeni mobilni operacijski sistem Symbian se zgrinjajo črni oblaki.

Pred kratkim smo poročali, da telefonski gigant Nokia na indijskem trgu izgublja uporabnike kot za stavo. Raziskava analitske hiše IDC je celo pokazala, da je finski gigant doslej izgubil okoli petino indijskega trga in to predvsem na račun tehnološke zastarelosti svojih izdelkov. Kljub temu je podjetje Nokia v tretji četrtini letošnjega leta prodala 61 odstotkov več pametnih mobilnih telefonov kot v enakem obdobju lani.

Kljub relativno dobrim poslovnim rezultatom, so se na svetovnem spletu pojavile govorice, da naj bi finski gigant v kratkem povsem opustil uporabo mobilnega operacijskega sistema Symbian. Neuradne govorice temeljijo na osnovi dveh dejstev. Podjetje Nokia bo kljub relativno visokemu dobičku kmalu odpustilo kar 1.800 zaposlenih. Poleg tega pri predstavitvi finančnih rezultatov sploh ni spregovorilo o mobilnem operacijskem sistemu Symbian.

Analitikov spletne govorice o »smrti« mobilnega operacijskega sistema Symbian ne presenečajo. Ti so namreč prepričani, da najnovejša operacijska sistema Symbian^3 in Symbian^4 nista prinesla tistega, kar so uporabniki pametnih mobilnih telefonov Nokia dejansko pričakovali. Poleg tega se vse več uporabnikom mobilne telefonije odloča za izdelke, ki temeljijo na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android. Nokia naj bi se Symbianu dokončno odrekla že v drugi polovici naslednjega leta. No, pustimo času čas.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku