Računalništvo, telefonija
09.12.2020 13:02

Deli z drugimi:

Share

Se nam obetajo slikovna tipala ločljivosti 600 milijonov slikovnih točk?

Slikovno tipalo ločljivosti 600 milijonov slikovnih točk naj bi kmalu postalo resničnost.
Slikovno tipalo ločljivosti 600 milijonov slikovnih točk naj bi kmalu postalo resničnost.

Pametni mobilni telefoni so dvignili digitalno fotografijo na novo raven, saj so omogočili uporabnikom zajem izjemno kakovostnih fotografij. Vodilni proizvajalci mobilnikov bodo poskušali celo doseči, da bodo njihovi izdelki postali tekmeci kompaktnim digitalnim fotoaparatom višjega cenovnega razreda. Glavni »krivec« za to pa bo seveda podjetje Samsung.

Inženirji podjetja Samsung bodo namreč proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov ponudili slikovno tipalo, ki bo nudilo ločljivost 150 milijonov slikovnih točk, medtem ko trenutno najzmogljivejše slikovno tipalo se ponaša z ločljivostjo 108 milijonov slikovnih točk. Prvi modeli pametnih mobilnih telefonov opremljenih z novim slikovnim tipalom bodo na voljo proti koncu letošnjega leta. Prva podjetja, ki bodo svoje nove pametne mobilne telefone opremile s slikovnim tipalom ločljivosti 150 milijonov slikovnih točk pa bodo Xiaomi, OPPO in Vivo.

Čeprav slikovno tipalo, ki bo nudilo ločljivost 150 milijonov slikovnih točk, bo na voljo šele konec leta, so inženirji podjetja Samsung že napovedali prihod revolucionarnega tipala. To naj bi ponujalo večjo ločljivost od človeškega očesa, ki znaša okoli 500 milijonov slikovnih točk. Slikovno tipalo ločljivosti okoli 600 milijonov slikovnih točk tako ne bi bilo zanimivo zgolj za področje digitalne fotografije, ampak tudi za druga področja. Za ta namen bodo morali pri podjetju Samsung seveda razviti tudi namenski algoritem, ki bo poskrbel za to, da bodo slike odlične tudi v najtežjih pogojih.


Prijavi napako v članku